Hlavní obsah

Inflace mírně zpomaluje. Brambory ale zdražily o 52 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 2,7 procenta, v květnu to bylo 2,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi květnem a červnem ceny vzrostly o 0,2 procenta. Stále rostou ceny bydlení. Brambory meziročně zdražily téměř o 52 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Brambory zdražily proti květnu o 3,3 procenta. Ve srovnání s loňským červnem pak byly o 51,7 procenta dražší.

„Meziroční zvyšování cen táhnou již tradičně dražší potraviny a bydlení. Náklady na nájem a energie jsou rozhodujícím motorem růstu cen,” připomněla ekonomka společnosti Bondster Jana Mücková.

Ceny nájemného rostly meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně o 3,9 procenta. Ceny elektřiny vzrostly proti květnu o 0,4 procenta a ve srovnání s loňským rokem o 10,4 procenta. Meziroční zdražování elektřiny přitom zpomalilo z květnové hodnoty 12,5 procenta.

„Proti cenám bydlení brzdí vyšší inflaci ceny pohonných hmot a oblečení. Ochlazení růstu cen je ale z mého pohledu jen dočasné. Inflace bude i nadále hlavní hrozbou pro naše úspory,” doplnila Mücková.

Česká národní banka (ČNB) cílí na dvouprocentní inflaci od prosince 2005, nicméně má takzvané toleranční pásmo mezi jedním a třemi procenty. Právě na horní hranici tohoto tolerančního pásma se inflace dostala v březnu, od dubna se však drží pod touto hranicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám