Hlavní obsah

V utrácení za neřesti patří Češi v EU ke špičce

Novinky, tov

Ve výdajích za prostituci, drogy, alkohol a tabák patří Češi mezi národy Evropské unie ke špičce. Podle nejnovějších mezinárodně srovnatelných údajů, které tento týden zveřejnil Eurostat, české domácnosti v roce 2017 utratily za výše uvedené neřesti 8,2 procenta svých celkových výdajů.

Foto: Profimedia.cz

Mezi hlavní neřesti Čechů patří alkohol a tabák, v menší míře utrácejí i za drogy či placený sex.

Článek

Čechy „trumfli“ pouze Lucemburčané, kteří za neřesti utratili devět procent své celkové spotřeby, a také Maďaři s 8,3 procenta.

Nejméně neřestní jsou naopak podle evropských statistiků Nizozemci a Němci (v obou případech 3,2 procenta), následují Rakušané s 3,3 procenta.

„Údaje je třeba brát s jistou rezervou, neboť se v nich zrcadlí třeba i odlišná cenová, a tedy i daňová hladina konkrétních položek spotřeby v jednotlivých zemích EU či stupeň celkové ekonomické rozvinutosti,“ upozornil ekonom ze společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Rozdíl proti Slovákům

Dodal, že obecně za neřesti utrácejí více takzvané nové země EU, které ovšem i za běžné potraviny a nápoje utrácejí větší podíl svých celkových výdajů než staré země EU. Například Slováci ale utrácejí za neřesti výrazně méně než Češi, pouze 5,1 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů.

V pořadí podle výdajů za jednotlivé neřesti vévodí EU v oblasti útrat za prostituci Maďaři, kteří za ni dají 0,9 procenta svých spotřebitelských výdajů. Pro srovnání, Češi pouze 0,2 procenta. Za drogy pak nejvyšší výdaje vykazují Italové (1,5 procenta) a Irové (jedno procento). Češi dají za drogy 0,4 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů.

Vyšší daně na obzoru

Za tabák ovšem Češi utrácejí 4,3 procenta svých celkových spotřebitelských výdajů. V tom je v EU předčí pouze Lucemburčané s 5,6 procenta.

Za alkohol pak utrácejí nejvíce Estonci (5,2 procenta), následují Lotyši (4,9), Litevci (4,0) a Poláci (3,5). Češi jsou s podílem výdajů za alkohol „až“ pátí s podílem 3,3 procenta. „Zde ovšem roli hraje pověstně levné české pivo, jehož láce je ještě zřetelnější ve vztahu ke kupní síle Čechů,“ komentoval to ekonom Kovanda.

Vláda v květnu schválila zvýšení spotřební daně z lihu, cigaret a tabáku včetně zahřívaného zhruba o deset procent. Pokud návrh projde, musí zákazníci počítat od příštího roku se zdražením těchto výrobků.

Kabinet to zdůvodnil právě snahou o boj proti neřestem, analytici ovšem upozorňují, že se tak snaží i sehnat dodatečné příjmy do státního rozpočtu. Stát letos hospodaří výrazně hůř než minulá léta a podle odhadů by ke konci letošního roku rozpočet mohl skončit ve schodku kolem 40 miliard.

Anketa

Za jaké neřesti utrácíte nejvíce?
Za tabák
17,1 %
Za alkohol
22,5 %
Za něco jiného
19,9 %
Za žádné
40,5 %
Celkem hlasovalo 1464 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám