Hlavní obsah

Rostoucí mzdy sráží ziskovost českých firem, je nejnižší od roku 2005

Novinky, tov

Ziskovost tuzemských firem je nejnižší za celou dobu sledování od roku 2005. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Podle analytiků je to hlavně důsledek rostoucích mezd. V evropském srovnání si ale české firmy stále vedou dobře.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj míry ziskovosti firem v ČR

Článek

Ziskovost českých firem (mimo bank a pojišťoven) v prvním čtvrtletí klesla na 46,3 procenta.

„Podrobné údaje z jednotlivých sektorů české ekonomiky potvrzují trend poklesu ziskovosti tuzemských firem v důsledku rychlejšího růstu mzdových nákladů. Ještě před třemi lety byl poměr zisku k přidané hodnotě vyšší než poměr nákladů na zaměstnance. Na konci roku 2016 se však tato situace obrátila,” komentoval data ekonom ČSOB Petr Dufek.

Míra zisku nefinančních podniků je definována jako podíl hrubého provozního přebytku k hrubé přidané hodnotě. Tento ukazatel reprezentuje ziskovost výrobních faktorů z výrobního procesu. V 1. čtvrtletí letošního roku byla 46,3 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,9 procentního bodu méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 7,7 procenta.
Zdroj: ČSÚ

Dlouhodobě nadprůměrná ziskovost se podle něj začala pozvolna snižovat s tím, jak firmy musely stále více zápasit o udržení stávajících nebo získávání nových zaměstnanců.

„Pokud však srovnáme tento výsledek s údaji za eurozónu, kde se míra ziskovosti pohybuje okolo 40 procent, nevypadá aktuální výsledek až tak dramaticky zle,” dodal Dufek.

Reálné příjmy domácností rostou

Také podle analytika ING Jakuba Seidlera ziskovost klesla hlavně v důsledku rostoucích mzdových nákladů.

„Ty v prvním čtvrtletí podnikům meziročně vzrostly o 7,7 procenta, a ačkoli by v letošním roce měla dynamika mezd zvolnit, růst mzdových nákladů bude dále ziskovost firem snižovat. Podnikům také klesla míra investic, a to na nejnižší hodnotu od konce roku 2015,” upozornil.

Z rostoucích mezd naopak profitují domácnosti. „Reálné příjmy jim sice rostly v letošním prvním čtvrtletí vzhledem k vyšší inflaci pomaleji než loni, ale stále šlo o solidní dynamiku kolem tří procent,” dodal Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám