Hlavní obsah

Peking podmiňuje dohodu s USA zrušením restrikcí vůči Huawei, píše americký list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident Si Ťin-pching hodlá na sobotním setkání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem představit řadu požadavků, které by měly USA udělat, aby byl Peking ochoten urovnat vzájemné obchodní spory. Jednou z těchto podmínek je odstranění obchodních restrikcí proti čínské společnosti Huawei, napsal americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Aly Song, Reuters

Stánek Huawei na veletrhu CES

Článek

Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Společnost Huawei minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany USA budou mít negativní dopad na její tržby. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to však dlouhodobě popírá.

Zařazení Huawei na černou listinu zvýšilo obchodní napětí mezi Washingtonem a Pekingem. Spojené státy a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, spolu již od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Čínský prezident by měl s Trumpem o obchodních vztazích jednat na víkendovém summitu G20 v Japonsku.

Investoři jsou napjatí

Američtí vyjednavači se podle The Wall Street Journal snaží držet kauzu Huawei mimo obchodní rozhovory s Čínou. Trump nicméně opakovaně hovořil o tom, že obchodní dohoda by mohla Huawei zahrnovat.

Spojené státy firmu Huawei už dříve kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují i po svých spojencích.

Technologie Huawei využívají všichni tři čeští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. Před výrobky čínské firmy varoval vedle amerických úřadů i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který upozornil, že mohou představovat bezpečnostní riziko při využití pro kritickou infrastrukturu. Do ní patří třeba elektrárny či nemocnice, obecně místa, jejichž narušení by mělo vážný dopad na ekonomiku státu či bezpečí lidí.

„Akciové trhy se při pátečním asijském obchodování propadly. Obchodovalo se v poměrně malých objemech. Nervozita je před sobotním setkáním amerického a čínského prezidenta dobře patrná,” upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Hlavní americké akciové indexy ve čtvrtek ale převážně zpevňovaly. Evropské burzy v pátek zahájily obchodování smíšeně, pražská mírně rostla o 0,4 procenta.

„Trh by rád věřil tomu, že schůzka bude znamenat pozitivní zlom ve vývoji ekonomických vztahů dvou nejsilnějších světových hospodářství. Ty jsou zvláště napjaté od letošního května, kdy zkrachovala jednání o smíru v obchodní válce,” dodal Kovanda.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související články

Sankce nás drtí, přiznala poprvé Huawei

Sankce, které Spojené státy zavedly vůči čínské Huawei, firmu tvrdě zasáhly. V pondělí to poprvé přiznal její šéf Žen Čeng-fej. Dosud přitom tvrdil, že omezení...

Výběr článků

Načítám