Hlavní obsah

Ministerstvo financí počítá s roční sekerou 40 miliard i na další tři roky

Novinky, ČTK, bož

Ministerstvo financí počítá po další tři roky s deficitním rozpočtem. Deficit státní kasy by měl dosahovat 40 miliard každý rok až do roku 2022. Vyplývá to z prvního návrhu rozpočtu na příští rok. Vláda počítá se schodkovým rozpočtem i letošní rok, což vzhledem k dobré hospodářské situaci dlouhodobě kritizují ekonomové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělní schůzi vlády

Článek

V návrhu resort předpokládá zvýšení rodičovského příspěvku, růst výdajů ministerstva obrany nebo snížení počtu míst na ministerstvech o deset procent. O materiálu bude vláda jednat v pondělí 24. června.

Předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) v neděli uvedla, že komunisté trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na 30 miliard korun. Komunisté pomohli vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro letošní rok a tolerují menšinovou vládní koalici.

Ekonomka Bondster Jana Mücková přirovnala v květnu státní rozpočet k rozpočtu domácnosti. „Když se vám daří lépe, snažíte se spíše své dluhy splácet než je navyšovat a podobné by to mělo být i u státu. Takže každoroční zadlužování v době hospodářského růstu nevidím jako příznivé,” řekla Novinkám.

„Už se nám mnoho let daří, ale rozpočet je vždy plánován deficitní,” připomněla.

„Vláda by měla za současné situace hospodařit vyrovnaně,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Stav ani výhled ekonomiky České republiky není natolik zlý, aby bylo nutné ji stimulovat schodkově,” dodal.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Mezinárodní měnový fond v květnu předpovídal růst o 2,5 procenta a Česká národní banka (ČNB) o 2,5 procenta. V příštím roce podle ČNB česká ekonomika poroste o 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám