Hlavní obsah

Šéf Evropské centrální banky naznačil možnost snížení sazeb, Trumpa to rozladilo

Evropská centrální banka (ECB) je připravena znovu uvolnit měnovou politiku, jestliže se nepodaří zrychlit inflaci. Mimo jiné by mohla snížit úrokové sazby nebo obnovit program nákupů aktiv. Na výroční konferenci v Portugalsku to v úterý řekl prezident ECB Mario Draghi. Draghiho prohlášení vyvolalo kritiku ze strany prezidenta USA Donalda Trumpa.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Šéf ECB Maro Draghi v německém Lindau

Článek

Draghiho slova jsou jedním z nejvýraznějších obratů v měnové politice za osm let, co stojí v čele ECB, upozornila agentura Reuters. Euro po Draghiho slovech vůči dolaru oslabilo o čtvrt procenta.

Centrální banka se čtyři roky snaží oživit ekonomiku eurozóny mimořádnými stimulačními opatřeními, která pomalu začínala přinášet ovoce.

ECB také začala připravovat trhy na to, že zahájí zpřísňování měnové politiky, když mluvila o její normalizaci. Tyto plány ale během krátké doby vykolejila obchodní válka.

„Pokud nenastane zlepšení, například bude-li ohrožen udržitelný návrat inflace k našemu cíli, bude zapotřebí další stimulace,” prohlásil Draghi.

Dodal, že ECB zváží své možnosti v příštích týdnech. Nejbližší zasedání měnového výboru ECB se koná 25. července.

Centrální banka loni v prosinci ukončila program nákupů dluhopisů, jehož prostřednictvím pumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze. Nadále však hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporuje rekordně nízkými úrokovými sazbami.

Draghimu zbývají do konce funkčního období čtyři měsíce. V roce 2012 slíbil, že udělá cokoliv bude potřeba, aby zachránil euro. Je také označován za člověka, jemuž se podařilo udržet eurozónu pohromadě i v těžším období dluhové krize.

Americký prezident Trump obvinil Draghiho, že se snaží oslabit euro, aby získal nepoctivou výhodu v mezinárodním obchodě.

„Mario Draghi právě oznámil, že přijdou další stimuly, což okamžitě oslabilo euro vůči dolaru a nespravedlivě jim to usnadnilo konkurenci s USA,” napsal Trump na Twitteru.

Obvinil přitom ECB, že to dělá už roky, spolu s Čínou a dalšími zeměmi. Obchod je pro Trumpa hlavním bodem jeho politiky a už vyvolal spory s mnoha zeměmi, včetně těch z EU.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v květnu podle úterních údajů Eurostatu činilo 1,2 procenta. ECB ve své prognóze odhaduje, že letos ceny v eurozóně vzrostou o 1,3 procenta a v roce 2020 o 1,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám