Hlavní obsah

Obří e-shop Alibaba míří na hongkongskou burzu

Největší čínský internetový obchod a jeden z největších e-shopů světa Alibaba Group Holding tajně požádal o vstup na akciovou burzu v Hongkongu. S odvoláním na informované zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Obchod Alibaba zažádal o vstup na hongkongskou burzu tento týden v důvěrném režimu, aby zatím nemusel zveřejňovat finanční ukazatele, uvedly zdroje Bloombergu, které nechtěly být jmenované vzhledem k důvěrnosti věci. Při vstupu na burzu Alibaba využije služeb bank Credit Suisse a China International Capital.

Nabídka by mohla být největším vstupem na burzu v Hongkongu od roku 2010. Společnost Alibaba v roce 2014 uskutečnila rekordní nabídku akcií v New Yorku.

Vstup Alibaby na hongkongskou burzu by mohl posílit postavení tohoto města jako cílového místa pro akcie čínských technologických firem. Podnik také bude mít k dispozici více hotovosti.

Akcie za půl bilionu

Alibaba podle dřívějších informací zvažuje, že nabídne akcie za 20 miliard USD (453 miliard Kč). Druhá nabídka akcií má za cíl rozšířit finanční kanály, zvýšit likviditu a dostat akcie firmy blíže k investorům ve vlasti.

Společnost Alibaba v roce 2014 uskutečnila primární nabídku v New Yorku a z prodeje akcií získala 25 miliard USD, což znamenalo největší primární nabídku akcií na světě. Firma si vybrala New York, protože se jí nepodařilo přesvědčit regulátora burzy v Hongkongu, aby jí schválil navrhovanou strukturu řízení firmy, kdy skupina nejvyšších manažerů má kontrolu nad složením správní rady. Loni však regulátor tuto takzvanou duální akciovou strukturu u firem s akciemi na hongkongské burze povolil.

Rozhodnutí Alibaby přichází v době, kdy čínské firmy čelí rostoucímu nepřátelství ze strany americké vlády. Ta již umístila několik čínských technologických společností na černou listinu.

Akcie Alibaby v New Yorku za poslední rok oslabily o více než 20 procent. Tržní kapitalizace firmy se nyní pohybuje kolem 400 miliard USD (9 bilionů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám