Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU se drží rekordně nízko, Česko vede

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná míra nezaměstnanosti v 28 zemích Evropské unie se v dubnu udržela na březnové úrovni 6,4 procenta. Je nejnižší od zahájení měření v lednu 2000. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v Česku, kde činí 2,1 procenta. V úterý to uvedl Eurostat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Země s nejnižší a nejvyšší nezaměstnaností v EU

Článek

Nezaměstnanost v zemích eurozóny mírně klesla na 7,6 procenta z dubnových 7,7 procenta. V 19 zemích platících eurem je průměrná nezaměstnanost nejnižší od srpna 2008.

Eurostat odhadl, že v dubnu bylo v zemích EU bez práce dohromady 15,8 milionu mužů a žen.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Při srovnání členských států má nejnižší míru nezaměstnanosti stále Česko s 2,1 procenta, následuje Německo (3,2 procenta) a Nizozemsko (3,3 procenta.)

Řada firem v Česku si stěžuje na nedostatek lidí. Podle ekonomů chybějící pracovní síla brzdí potenciál ekonomiky a zároveň tlačí na růst mezd. Český statistický úřad v úterý informoval, že průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 7,4 procenta na 32 466 korun.

Oproti loňsku nezaměstnanost stoupla pouze v Dánsku - o desetinu procentního bodu na 5,3 procenta. V Lucembursku a Polsku zůstala stejná a v dalších zemích klesla.

Nejvýrazněji se povedlo snížit nezaměstnanost Řecku - za rok z 20,6 procenta na 18,5 procenta. Pořád je ale nejvyšší ze zemí EU před Španělskem a Itálií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám