Hlavní obsah

Schillerová: Plánovaný schodek rozpočtu dodržíme

Aktualizováno

Schválený 40miliardový schodek rozpočtu bude i přes výrazně minusový květnový výsledek dodržen. Vyplývá to z pondělního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) po jednání vlády. Schodek v květnu dosáhl 50,9 miliardy korun.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Schillerová zopakovala, že během prvních pěti měsíců ministerstvo financí předfinancovalo více než polovinu transferů plánovaných na celý rok.

Dále uvedla, že hospodaření na konci května bylo ovlivněno periodicky se opakujícími vlivy u příjmů i výdajů. Jde například o zálohy regionálnímu školství, dotace na obnovitelné zdroje nebo vyšší výdaje na obsluhu státního dluhu za 8,4 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden až květen

Schodek 50,9 miliardy korun je nejhorší od roku 2012. Ekonomika roste pomaleji, než ministerstvo financí předpokládalo. Enormně také narostly výdaje na sociální dávky - meziročně o 8,3 procenta. Největší roli v tomto nárůstu hraje růst důchodů.

Podle ekonomů se schodek v následujících měsících zmírní, do přebytku už se ale nedostane.

Loni v květnu skončilo hospodaření státu ve schodku 23,1 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle MF ovlivněno dále faktem, že v loňských prvních čtyřech měsících získal rozpočet mimořádně 20,7 miliardy korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám