Hlavní obsah

Banka Goldman Sachs kvůli obchodní válce snížila odhad růstu americké ekonomiky

Novinky, bož

Americká investiční banka Goldman Sachs snížila odhad růstu amerického hrubého produktu (HDP) v probíhajícím druhém čtvrtletí. Ekonomika podle analytiků této banky bude růst o 1,1 procenta, původní odhad počítal s růstem o 1,3 procenta. V pondělí to uvedla agentura Reuters. Důvodem je předpokládaná eskalace globálních obchodních válek.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ústředí banky Goldman Sachs v New Yorku s americkými vlajkami u vstupu do budovy.

Článek

Goldman Sachs dává 40procentní pravděpodobnost možnému uvalení cel na dovoz automobilů, uvedl server televize CNBC. Dosud byla podle banky tato pravděpodobnost 25 procent.

Stejně tak banka zvýšila na 60 procent pravděpodobnost možného uvalení nového desetiprocentního cla na zbývající čínský dovoz v objemu 300 miliard dolarů (6,94 bilionu korun) ročně. Dosud této variantě dávali bankéři 40procentní pravděpodobnost, dodala CNBC.

V květnu americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz aut a automobilových součástek do USA o šest měsíců.

Washington dává čas Evropské unii (EU), Japonsku a dalším zemím „upravit“ svůj vývoz, který v současné podobě amerického prezidenta dráždí.

Minulý měsíc také americký prezident oznámil zvýšení cel na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,63 bilionu korun) ročně z 10 na 25 procent. V tuto chvíli Washington zkoumá možnost uvalit cla na zbývající dovoz v objemu 300 miliard dolarů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám