Hlavní obsah

Exmanželka nejbohatšího muže světa dá půl majetku charitě. Jsou to stovky miliard

– New York

Bývalá žena šéfa a zakladatele firmy Amazon daruje charitě polovinu svého jmění, jehož hodnota se odhaduje na téměř 37 miliard dolarů (téměř 856 miliard Kč). Píše o tom agentura Reuters a zpravodajský server BBC.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Jeff Bezos a jeho exmanželka MacKenzie Bezosová

Článek

MacKenzie Bezosová, která se s Jeffem Bezosem rozvedla letos, tak jde ve šlépějích amerických miliardářů jako jsou Warren Buffett a Bill and Melinda Gatesovi. Ti v rámci kampaně Giving Pledge vyzývají velké boháče, aby se ještě během života vzdali více než poloviny svého majetku.

„Kromě všech možných výhod, které mi život poskytl, mám k dispozici neúměrné množství peněz,” uvedla devětačtyřicetiletá Bezosová ve svém sdělení, které má sobotní datum. „Můj přístup k dobročinnosti bude i nadále promyšlený. Bude to vyžadovat čas, úsilí a péči,” napsala.

Nadaná spisovatelka a autorka dvou knih se stala třetí nejbohatší ženou na světě v dubnu, kdy spolu s Jeffem Bezosem oznámili, že se dohodli na podmínkách rozvodu. Její bývalý životní partner, jehož majetek časopis Forbes letos odhadl na 131 miliard dolarů, se ke Giving Pledge nepřipojil.

Bezosová se za o šest let staršího Jeffa se vdala v roce 1993, poznali se v New Yorku, kde oba pracovali pro jeden investiční fond. Týž rok Bezos založil internetové knihkupectví Amazon, ze kterého se postupně stal největší e-shop světa. Mají spolu čtyři děti a společně založili několik charitativních fondů.

K iniciativě uvedené v život Buffettovou investiční společností Berkshire Hathaway a spoluzakladatelem Microsoftu Gatesem v roce 2010 se podle agentury Reuters dosud přidalo 204 bohatých lidí z 23 zemí. Pocházejí z nejrůznějších oborů lidské činnosti počínaje finančnictvím přes technologie a zdravotnictví až po realitní sektor. Na webu Giving Pledge stojí, že její signatáři dávají podpisem pouze morální závazek a že nejde o právní akt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám