Hlavní obsah

Zisk ČEZ ve čtvrtletí stoupl na 8,3 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 12 procent na 51,8 miliardy korun. O výsledcích informoval v úterý mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Vedení nicméně navrhlo vyplatit akcionářům nižší dividendu než loni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Zvýšení zisku pomohl hlavně růst prodejních cen vyrobené elektřiny a vyšší výroba v jaderných elektrárnách i paroplynové elektrárně Počerady. Naopak negativně se projevily vyšší náklady na emisní povolenky pro výrobu elektřiny z důvodu růstu tržních cen a nižšího objemu bezplatně přidělených povolenek.

ČEZ v úterý také informoval, že představenstvo společnosti bude na valné hromadě, která se uskuteční 26. června, navrhovat dividendu ve výši 24 korun na akcii, loni vyplácel 33 korun. V předchozích letech zisk společnosti klesal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj čistého zisku ČEZ

„Hospodářské i provozní výsledky prvního čtvrtletí jsou v souladu s naším očekáváním. Po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny se v našich výsledcích projevuje růst cen elektřiny na velkoobchodních trzích, a navíc se nám podařilo meziročně vyrobit o 1,1 TWh elektřiny více,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Analytik: Dividenda zklamáním

„Na valné hromadě budeme navrhovat dividendu ze zisku roku 2018 ve výši 24 Kč na jednu akcii, tj. rozdělit našim akcionářům celkem 12,9 miliardy, což odpovídá horní hranici platné dividendové politiky společnosti,“ dodal Beneš. Zhruba 70 procent akcií ČEZ vlastní stát.

Podle finančního ředitele Martina Nováka ČEZ letos za celý rok očekává čistý zisk 17–19 miliard korun.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer označil výsledky i oznámené snížení dividendy spíše za zklamání. Krátkodobě očekává pravděpodobněji pokles cen akcií, později ale předpokládá obrat vzhůru. „Současný vývoj cen elektřiny a lepší výrobní mix by měl vést v následujících kvartálech a letech k růstu ziskovosti i dividendy,“ uvedl Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám