Hlavní obsah

ŘSD letos slibuje 24 kilometrů nových dálnic

V letošním roce by mělo být otevřeno 23,5 kilometru nových dálnic. Rozestavěných je nyní 140 kilometrů dálnic a 52 kilometrů D1 se modernizuje. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Foto: Mapy.cz

Nové dálniční úseky k dokončení v roce 2019

Článek

Loni stát mimo modernizace D1 zprovoznil pouhé čtyři kilometry nových dálnic, za což čelil kritice nyní už bývalý ministr dopravy Dan Ťok.

Nejdelším dálničním úsekem, který chtějí silničáři dokončit ještě letos, je více než 14kilometrová trasa mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Jde o prodloužení dálnice D1. Otevřít by se měly také osmikilometrový úsek Bošilec–Ševětín na D3 a dálniční křižovatka u Olšan na D46.

Foto: Mapy.cz

Dalších téměř 25 kilometrů plánují silničáři letos otevřít na silnicích první třídy. Jde o úsek Slaný–Velvary na I/16, dále obchvaty Znojma (silnice I/38), Kravař (silnice I/15) a Lechovic (silnice I/53). Zprovozněno by letos mělo být také křížení silnic u Třebušic na I/13.

Na pěti úsecích také pokračují opravy D1, letos by měly začít práce i na dvou zbývajících úsecích.

Nejdéle sloužící ministr dopravy

Ministerstvo dopravy je kvůli pomalému tempu výstavby dlouhodobě kritizováno, podle analytiků Česko zaostává za okolními státy. Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který oznámil konec ve funkci na začátku dubna, se hájil, že během jeho více než čtyřletého působení byly stavby obnoveny, přičemž se resort musel vyrovnávat se zastavením výstavby v letech 2010 až 2014.

Ťok byl přitom nejdéle sloužícím ministrem dopravy, v tomto ohledu překonal Milana Šimonovského (KDU-ČSL). Ten byl ministrem ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Foto: ANO

Vizuál kampaně hnutí ANO

Právě výstavbu silnic a její urychlení zmínil jako svou hlavní prioritu nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) Kremlíkovi doporučil, aby se zaměřil na legislativní změny, které stavby usnadní. K urychlení dopravních staveb by měla přispět novela zákona pro urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Zrychlit by se měl především úřední proces před zahájením stavby.

Anketa

Jste spokojeni s tempem výstavby dálnic v ČR 23,5 kilometru za rok?
Ano
5,7 %
Ne
94,3 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám