Hlavní obsah

Praha hostí mezinárodní konferenci o bezpečnosti sítí 5G. Čínu nepozvali

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze ve čtvrtek pod záštitou premiéra Andreje Babiše (ANO) začala dvoudenní mezinárodní konference o bezpečnosti nových mobilních sítí 5G. Jednání na půdě ministerstva zahraničí se účastní desítky expertů zemí EU, NATO a dalších, například Japonska, Singapuru nebo Švýcarska.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mezinárodní konference o kybernetické bezpečnosti. Na snímku premiér Andrej Babiš

Článek

„Očekávám, že se nám podaří formulovat nezávazná doporučení, jak bezpečně postupovat se zaváděním 5G. Budování sítí 5. generace je zásadně spojeno s bezpečností kritické informační infrastruktury států,“ sdělil Právu ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Mezinárodní konference o kybernetické bezpečnosti. Na snímku ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Debata v Černínském paláci přichází v době, kdy Spojené státy stupňují tlak na spojence, aby nevyužily služeb společnosti Huawei, jež je světovým lídrem v technologiích 5G, a pár dní poté, co se prezident Miloš Zeman v Číně Huawei zastal.

Čína na pražskou konferenci pozvána nebyla stejně jako třeba Rusko či Indie.

Státy, které v kybernetické bezpečnosti nepatří k podobně smýšlejícím, se konference neúčastní.
Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničí

„Zúčastní se představitelé 28 států EU, NATO a dalších států. Ostatní státy, které v kybernetické bezpečnosti nepatří k podobně smýšlejícím, se konference neúčastní. To se týká například Ruska a Číny, která se už rozhodla pro vlastní postup při zavádění sítí 5G a spoléhá na své vlastní firmy,“ vysvětlil Petříček.

Šli by na ruku vládě?

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni ve varování před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE upozornil, že čínské firmy zavazuje zákon k součinnosti s vládou v Pekingu.

„Právní a politické prostředí Čínské lidové republiky (ČLR), ve kterém uvedené společnosti primárně působí a jejímiž zákony jsou povinny se řídit, vyžaduje po soukromých společnostech součinnost při naplňování zájmů ČLR včetně podílu na zpravodajských aktivitách aj. Tyto společnosti se zároveň takové spolupráci se státem povětšinou nebrání,“ varoval úřad.

NÚKIB rovněž upozornil, že „podle dostupných informací existuje organizační a personální propojení mezi těmito společnostmi a státem“. V té souvislosti bývá zmiňován i fakt, že zakladatelem Huawei je bývalý důstojník čínské armády Žen Čeng-fej.

Foto: Ovčáčka Jiřího Twitter, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel 27. dubna 2019 v Pekingu s generálním ředitelem společnost Huawei Ženem Čeng-fejem.

„Úsilí chránit zájmy zákazníků na úkor zájmů ČLR je v tomto prostředí značně sníženo,“ podotkl dále.

Ve veřejné debatě k tomu zaznívá srovnání s americkým Applem, který odmítl součinnost FBI a neposkytl heslo k telefonu zabitého teroristy ze San Bernardina. FBI firmu žalovala, než jí iPhone pomohli odemknout Izraelci.

Huawei tvrdí, že žádnou bezpečnostní hrozbu nepředsta­vuje a může to zaručit.

Ředitel Huawei pro Česko a Slovensko Radoslaw Kedzia před časem v rozhovoru Právu tvrdil, že firma by případný příkaz z Pekingu narušující práva klientů neuposlechla a raději by skončila.

Bezpečnost dominuje

Pražská konference se nebude zabývat výlučně bezpečností. Probírat se budou i aspekty ochrany soukromí spotřebitelů, obchodní soutěže či plynulého přecházení mezi sítěmi v otevřeném prostoru EU.

Bezpečnost je téma, které zvlášť rezonuje i v Evropské komisi, jež nedávno vyzvala členské státy EU, aby do léta provedly vlastní přehled rizik u sítí 5G, která se pak budou společně vyhodnocovat.

Své znepokojení ohledně Huawei vyjádřil koncem března eurokomisař pro jednotný digitální trh Andrus Ansip. „Máme tím být znepokojeni, či ne? Řekl bych, že máme,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Jourová

O obezřetnosti mluví i česká komisařka Věra Jourová (ANO). „Především nemůžeme být naivní. Nemůžeme zavírat oči nad tím, kdo staví naši kritickou infrastrukturu a buduje monopol, který by mohl kontrolovat naši digitální budoucnost,“ sdělila Právu Jourová.

Komise podle ní státům doporučila zohlednit i „několikero netechnických faktorů v hodnocení rizik souvisejících s 5G, například to, jaký právní rámec mají dodavatelé z třetích zemí“.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám