Hlavní obsah

Dovoz ruské ropy zastavilo i Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský podnik Transpetrol ve čtvrtek oznámil, že zastavuje dovoz ruské ropy přes ropovod Družba, protože ropná firma Slovnaft odmítla přijmout znečištěnou ropu. Slovensko se tak přidalo k zemím, které zastavily dodávky znečistěné ruské ropy.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Učinilo tak už Bělorusko, Polsko a Německo. Ruská ropa totiž obsahuje organický chlor, který by mohl poškodit zařízení rafinerií. K poškození už došlo v Bělorusku a Minsk nyní žádá od Moskvy kompenzaci ve výši sto milionů dolarů.

„Společnost Transpetrol přistoupila k technické odstávce ropovodu mezi Slovenskem a Ukrajinou až do vyřešení vzniklé situace a přijetí adekvátních opatření k úpravě parametrů přepravované ropy,“ uvedl slovenský podnik ve svém prohlášení.

Bratislavský Slovnaft zpracovává až 5,6 milionů tun ruské ropy ročně. Slovensko má státní zásoby ropy na 90 dní a vlastními zásobami disponuje i Slovnaft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám