Hlavní obsah

Nekvalitní ruská ropa poškodila v Bělorusku rafinerii. Do Česka se zatím nedostala

Novinky, tov, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znečištěná ropa z Ruska se zatím na české území nedostala. Novinkám to ve čtvrtek řekla mluvčí státní firmy Mero, která zajišťuje dopravu suroviny. Tuzemské rafinerie běží. Bělorusko tvrdí, že mu ruská ropa poškodila rafinerii, přestalo ji proto posílat do Polska. Do ČR ruská ropa proudí přes Ukrajinu a Slovensko.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Článek

„Ropa nižší kvality zatím na naše území nedorazila, přeprava probíhá podle původního plánu. Rozhodnutí o dalším postupu přísluší společnosti Unipetrol, pro kterou je ropa přepravována,” řekla Novinkám Radomíra Doležalová, mluvčí státní firmy Mero, která má na starosti dopravu ropy.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa

„O problému jsme byli informováni. Nyní čekáme na kompletní zprávu a poté rozhodneme o dalších krocích,“ řekl Novinkám mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Rafinerie v tuzemsku zatím běží na plný výkon, aktuální situaci firma řeší s polským vlastníkem PKN Orlen.

O problému s kvalitou ropy dopravované z Ruska ve středu informovala agentura Reuters a její informaci potvrdilo ruské ministerstvo energetiky. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení.

Bělorusko bude chtít po Rusech kompenzace

Jako první se znečištěná ropa dostala do běloruské rafinérie Mazyr, kde způsobila značné škody, kvůli kterým bude Minsk požadovat kompenzace. Jednat o nich bude běloruská firma Bělněftchim a ruským Transněftěm. Množství organických chloridů bylo stonásobně vyšší. Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit.

„Nebezpečí těchto sloučenin je ve tom, že jsou vysoce korozivní. Je tu i možnost zanesení katalytického systému,“ uvedl ředitel běloruské společnosti Bělněftchim Andrej Rybakov. Zařízení už byla poškozena,“ dodal.

„Vzhledem k jedinečnosti zařízení si oprava vyžádá nejméně půl roku. Pokud budeme mluvit o vyčíslení, jsou to minimálně desítky milionů dolarů, ale škody mohou dosáhnout i stovek milionů dolarů,“ prohlásil Rybakov s tím, že firma bude po Moskvě žádat kompenzace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám