Hlavní obsah

Ropa je nejdražší za půl roku

Novinky, tov

Ceny ropy se v úterý vyšplhaly nejvýš za téměř půl roku. Zdražování cítí na čerpacích stanicích i čeští motoristé. Za růstem cen je především konec výjimek z amerických sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent.

Článek

Ropa na světových trzích výrazně zdražila už na Velikonoční pondělí, kdy severomořský Brent prolomil hranici 74 dolarů za barel. V úterý cena dál stoupla až na 74,50 dolaru za barel. Americká ropa WTI v úterý zdražila nad 60 dolarů za barel.

Od začátku letošního roku Brent již zdražil o skoro 40 procent. „Zdražování kvůli tomu pociťují i čeští motoristé. Například benzin Natural 95 od svého letošního dna, na něž klesl v polovině února, zdražil do včerejška o 7,5 procenta. Zdražování pohonných hmot přispělo k tomu, že míra spotřebitelské inflace v březnu vystoupala na úroveň tří procent, nejvýše od roku 2012,“ upozornil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Benzin ještě podraží

Bezprostředním důvodem současného prudkého zdražení ropy jsou podle něj prohlášení USA, že Trumpova administrativa už nebude přivírat očí nad tím, že třetí země dovážejí íránskou ropu. V tuto chvíli hned osm zemí stále odebírá ropu a ropné produkty od Teheránu, aniž by přitom čelily sankcím ze strany Spojených států. Mezi těchto osm zemí patří Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Turecko, Itálie a Řecko.

Bílý dům v pondělí oznámil, že americké sankce na obchodování s íránskou ropou budou od května platit pro všechny. Zároveň nicméně uvedl, že Spojené státy, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se „dohodly na včasných krocích, aby zajistily, že bude světová poptávka uspokojena, až veškerá íránská ropa zmizí z trhu“.

Tento faktor by podle Kovandy mohl hrát tuzemským řidičům do karet a zdražování černého zlata zbrzdit. „Další růst ceny jak benzinu, tak nafty je sice nevyhnutelný, nicméně nemusel by už být nijak dramatický,“ soudí ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín za týden zdražil o 30 haléřů

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu nadále stoupaly. Benzín od minulé středy zdražil o 31 haléřů na 32,55 koruny za litr. Naftu tankují...

Rusko omezí vývoz ropy a uhlí na Ukrajinu

Ruský premiér Dmitrij Medveděv ve čtvrtek podepsal vládní vyhlášku, která omezuje vývoz uhlí, ropy a ropných produktů na Ukrajinu. Od 1. června bude export...

Výběr článků

Načítám