Hlavní obsah

Istanbul stěhuje leteckou dopravu na nové letiště, jedno z největších na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadla v Istanbulu budou mít od tohoto víkendu nový cíl. Nové letiště má do tří let ambici odbavit na 200 milionů cestujících ročně a stát se tak největším na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jak probíhala výstavba nového letiště v IstanbuluVideo: AP

 
Článek

Istanbul čeká o víkendu velké stěhování. Hlavní letiště metropole rozkročené mezi Evropou a Asií mění adresu.

Nové letiště se oficiálně otevřelo už loni na konci října, některé linky už jsou na něj přesměrované, například spojení Istanbulu s dalšími tureckými letišti případně s Moskvou, Paříží, Londýnem, Frankfurtem či Mnichovem, která obsluhují Turkish Airlines. Nově ale odbaví letiště téměř všechna letadla všech společností, která míří do či z Istanbulu. Provoz na Atatürkově letišti utichl v sobotu ve dvě odpoledne.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Terminál nového letiště v Istanbulu

„Přesun letiště by neměl plánované cesty našich zákazníků nijak komplikovat nebo dokonce ohrozit. Pokud by si někdo nebyl jistý, může se obrátit na naši helplinku, která je zákazníkům k dispozici 24 hodin denně,“ uvedla obchodní ředitelka velkého prodejce letenek Student Agency Věra Janičinová.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Odletový terminál nového letiště v Istanbulu

Nové letiště Istanbul leží asi 35 kilometrů severozápadně od centra města, na černomořském pobřeží. V první fázi bude s kapacitou 90 milionů cestujících ročně třetím největším na světě po letišti Hartsfield-Jackson v Atlantě (přes 100 milionů odbavení ročně) a po mezinárodním letišti v Pekingu, které loni odbavilo 96 milionů cestujících. Pro srovnání, Letiště Václava Havla v Praze odbavilo loni 16,8 milionu pasažérů.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Ataturkovo mezinárodní letiště zavírá

Po dalším rozšíření, které má být dokončeno v roce 2025, by mělo mít letiště Istanbul kapacitu až 200 milionů cestujících, což by z něj mělo učinit největší letiště na světě podle počtu cestujících.

Celkové náklady včetně rozšíření se odhadují na 270 miliard korun. Letadla budou vzlétat ze šesti ranvejí do 350 světových destinací. Cestujícím nabídne zázemí terminálu největší duty free zónu na světě, parkoviště pro 22 tisíc aut, letištní hotel se 400 pokoji či letištní věž vysokou 95 metrů, která má svým tvarem připomínat poupě tulipánu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Letadla Turkish Airlines před uzavřením Ataturkova letiště v Istanbulu

Staré Atatürkovo letiště se nachází asi 24 kilometrů západně od centra města a cestujícím se otevřelo téměř před sto lety. Istanbul je jedním z velkých dopravních uzlů letecké dopravy, jedno z nejvytíženějších letišť v celé Evropě, kapacita letiště ale v posledních letech dosáhla svého stropu. Neumožňuje téměř další navyšování počtu odbavovaných cestujících. Letiště by mělo být vyřazeno z provozu pro veřejnou dopravu v roce 2021, kdy vyprší současný pronájem, a bude fungovat pouze pro soukromé lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám