Hlavní obsah

Stát je už na začátku roku v hlubokém schodku, mohou za to výdaje na důchody a dávky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet byl po prvních třech měsících letošního roku ve schodku 9,2 miliardy korun, zatímco loni na konci března vykázal přebytek 16,3 miliardy korun. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Důvodem je hlavně růst výdajů státu například na důchody či dávky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu - leden až březen

Článek

Výdaje na důchody a další sociální dávky byly meziročně vyšší o 11,1 miliardy korun, o 7,6 miliardy stouply výdaje na platy ve školství.

Celkové výdaje v objemu 373,5 miliardy byly o 44,1 miliardy větší než loni, to znamená nárůst o 13,4 procenta. Na sociální dávky včetně důchodů stát do konce března vydal 149 miliard korun, u důchodů to bylo o devět miliard víc než před rokem.

Pozitivně na rozpočet působil růst inkasa daně z příjmů právnických osob, které meziročně vzrostlo o 3,9 procenta. Víc stát vybral i na dani z příjmů fyzických osob. Na DPH se vybralo stejně jako loni 62,7 miliardy korun.

Ministerstvo doufá v lepší výběr DPH

Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

Loni hospodaření státu pomohl mimořádný příjem 20 miliard korun z EU v rámci závěrečných plateb končícího programového období, upozornil resort.

V únoru byl výsledek ještě horší

Jak upozornil ekonom Komerční banky František Táborský, schodek za první tři měsíce roku je nejhorší výsledek od roku 2012. „Nicméně ve srovnání s předchozími měsíci státní rozpočet umazává naběhlý deficit,“ uvedl. Na konci letošního února byl totiž deficit skoro 20 miliard.

Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun. Zatímco v předchozích letech býval výsledek na konci roku lepší než plán, letos tomu zřejmě bude jinak.

„Pro tento rok očekáváme, že stát bude hospodařit s výsledkem daleko bližším naplánovanému rozpočtu. Předpokládáme, že bude i nadále pokračovat tlak na další zvyšování platů státních zaměstnanců a starobních důchodů,“ dodal Táborský.

Reklama

Výběr článků

Načítám