Zatímco před deseti lety silnou poptávku po lehčích jídlech uváděla podle průzkumu pouze 3,5 procenta ze všech restaurací, dnes je to plná čtvrtina.

„Klasická česká jídla, jako třeba svíčková, jsou oblíbená pořád. Výrazně ale roste zájem o různě upravené ryby, kuřecí maso, restovanou zeleninu a saláty,“ řekl Právu majitel a šéfkuchař průhonické restaurace Hliněná bašta Hynek Vávra.

Nejuspěchanější v jídle jsou Španělé

„Za jídla z nejkvalitnějších surovin jsou navíc hosté ochotni si i připlatit,“ dodal Vávra.

Většina Čechů navíc dnes obědvá mnohem častěji než před deseti lety. Z průzkum vyplývá, že každý pracovní den si oběd dopřeje sedm z deseti Čechů, o čtrnáct procent více než v roce 2009.

Většina lidí se dnes navíc nepřejídá, ale naopak hledá nutričně vyvážená jídla. Ještě před deseti lety bylo Čechů, kteří se chtěli hlavně hodně najíst, o poznání více než těch, kteří naopak hleděli na to, aby byl jejich oběd vyvážený.

„Dnes je situace naprosto opačná. Velkou porci vyžaduje k obědu čtvrtina Čechů. Naopak 44 procent lidí si dnes dává lehčí jídla,“ sdělila Právu manažerka programu ze společnosti Edenred Michaela Číhalíková.

Zájem o zdravější jídlo je ale v Česku stále nejnižší ze všech sledovaných evropských zemí, i když rozdíl již není tak dramatický jako dříve.

Ze srovnávacích průzkumů Edenredu dále vyplývá, že jídlu se lidé věnují stále kratší dobu. V Česku dává nyní rychlé obsluze přednost 47 procent lidí, o deset procent více než v roce 2009. Podobný směr je patrný i v dalších zemích, nejméně při jídle spěchají Slováci, nejvíce Španělé.

V návštěvách restaurací a závodních jídelen Češi dlouhodobě dominují evropskému žebříčku. Ve srovnání s dalšími devíti evropskými státy ale Čechy nejméně zajímá, kolik za jídlo utratí. To je podle Číhalíkové z velké části dané tím, že Češi nejčastěji chodí do restaurací, které nabízejí zvýhodněné polední menu, které v zahraničí není tak rozšířené.

„Zároveň Čechům rychle roste kupní síla a firmy jim i postupně zvyšují příspěvky na obědy,“ uvedla Číhalíková.