Hlavní obsah

Huawei loni zvýšil čistý zisk o 25 procent na 202 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies loni zvýšil čistý zisk o 25 procent na 59,3 miliardy jüanů (asi 202,6 miliardy Kč)

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zisk mu stoupl díky dobrému výkonu na domácím trhu a rozmachu obchodu s chytrými telefony. Tržby vzrostly o 19,5 procenta na 721,2 miliardy jüanů (asi 2,46 bilionu Kč). Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení.Kromě samotných telefonů také vyrábí zařízení pro provozování sítí.

Firma se loni dostala pod zvýšený tlak, v Kanadě byla v prosinci na základě zatykače z USA zadržena finanční ředitelka firmy Meng Wan-čoukvůli podezření, že žena ukradla technologii T-Mobile na testování odolnosti chytrých telefonů, mařila spravedlnost, obcházela sankce na Írán a dopustila se při tom podvodu,

Spojené státy a jejich spojenci včetně Austrálie a Nového Zélandu začali zakazovat zařízení Huawei pro sítě 5G kvůli obavám, že může umožňovat špionáž pro vládu. Huawei několikrát zopakoval, že čínská vláda na něj nemá vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám