Hlavní obsah

Uzemnění modelu 737 Max způsobilo volný pád akcií Boeingu

Novinky, bož

Akcie výrobce letadel Boeing v úterý pokračovaly v poklesu. Po pondělním poklesu o 5,4 procenta v úterý odepsaly 6,1 procenta. Úterý bylo špatným dnem pro Boeing. Aerolinky po celém světě v průběhu dne přistupovaly k odstavování modelu 737 Max, který se zřítil v Etiopii. Letadlo po rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) nesmí létat nad Evropou.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Akcie Boeingu

Článek

Akcie Boeingu v pondělí krátce po otevření burzy v reakci na nehodu v Etiopii odepisovaly dokonce až 12 procent. V průběhu dne část ztrát odmazaly a po skončení pondělního obchodování jejich ztráta činila 5,4 procenta.

Foto: Mulugeta Ayene, ČTK/AP

Trosky stroje Boeing 737 Max 8

Pokračující problémy společnosti však zneklidňovaly investory i v úterý. Po ukončení obchodování ve 22:00 SEČ tak akcie Boeingu odepisovaly 6,1 procenta. Tady žádná korekce nebyla, cena jen padala.

Zákaz provozu se týká dvou nejnovějších verzí Boeingu 737 MAX-8 a MAX-9. V nových verzích je instalován nový systém, který má zabránit pádu po ztrátě vztlaku. Panuje podezření, že právě tento systém přispěl k loňské nehodě stejného modelu společnosti Lion Air v Indonésii.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

trosky Boeingu 737 aerolinek Lion Air

Letoun Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines byl v době nehody starý pouze čtyři měsíce, tedy stejně jako v případě nehody v Indonésii loni v říjnu. V obou případech došlo k pádu stroje krátce po startu. Nikdo nepřežil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám