Hlavní obsah

Smartwings uzemnila sedm svých letadel Boeing 737 MAX, zruší lety

• Aktualizováno
Novinky, tov

Česká letecká společnost Smartwings v reakci na rozhodnutí Evropské letecké agentury EASA pozastavila v úterý večer provoz všech svých sedmi Boeingů 737 MAX. Očekává, že bude muset zrušit některé naplánované lety. Další se zřejmě zpozdí.

Foto: Smartwings Group

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings

Článek

„Společnost Smartwings přijala rozhodnutí pozastavit provoz letadel Boeing 737 MAX 8 s okamžitou platností,” uvedla v úterý večer mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. Dodala, že firma má k dispozici dalších 40 letadel.

Sedmý Boeing 737 MAX 8 zařadila firmy do flotily letos v únoru.

Na pražské ruzyňské letiště létají s těmi stroji jen firma flydubai a právě Smartwings.

V letošním roce Smartwings převezme od amerického výrobce letadel dalších 14 nových letounů tohoto typu. Do roku 2023 chce mít Smartwings ve flotile 39 těchto moderních strojů.

„Letouny poskytují celou řadu výhod - větší dolet, lepší ekonomiku provozu, větší komfort a pohodlí pro cestující, menší zátěž pro životní prostředí a až o 40 procent je nižší hluková stopa letounu,“ popisovala firma letos v únoru výhody letounu v tiskové správě. Boeing 737 MAX 8 má celkovou kapacitu 189 míst.

Součástí koncernu Smartwings Group jsou také České aerolinie (ČSA) a dceřiné společnosti v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. ČSA ve flotile letadla typu Boeing nemají, řekl Novinkám mluvčí Daniel Šabík.

Boeing 737 MAX 8 se za poslední rok zřítil dvakrát. Po nedělní havárii společnosti Ethiopian Airlines stroj dočasně vyřadily z provozu některé letecké společnosti z Brazílie, Mexika, Singapuru, Indie a několika dalších zemí. Starty a přistání tohoto modelu úplně zakázaly na svých letištích Velká Británie, Austrálie, Čína, Singapur a Malajsie.

Anketa

Bojíte se cestovat letadlem?
Nebojím se
60 %
Pokud to jde, létání se vyhýbám
40 %
Nelétám nikdy
0 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám