Hlavní obsah

Varnsdorf omezil hazard, dostal pokutu od antimonopolního úřadu

Novinky, tov

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil uložení pokuty 327 tisíc korun městu Varnsdorf. Město podle antimonopolního úřadu omezilo hospodářskou soutěž, když vyhláškou stanovilo vybraná místa pro provozování hazardu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Město se podle úřadu dopustilo porušení zákona tím, že od začátku roku 2013 povolilo na svém území provozování hazardu pouze na místech určených vyhláškou, „aniž by výběr adresních míst provozování provedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií“.

„Došlo tak bez objektivně ospravedlnitelných důvodů k narušení hospodářské soutěže na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her,“ uvedl Rafaj. Vyhláškou podle něj byli zvýhodněni soutěžitelé, jejichž provozovny mohou na povolených adresních místech fungovat.

Šéf antimonopolního úřadu se případem zabýval poté, co město podalo proti rozhodnutí úřadu rozklad. Zamítl námitky města, které se týkaly zejména nesprávnosti řízení, neprokázání porušení hospodářské soutěže, narušení práva na normotvorbu územních samospráv či výpočtu pokuty.

Za podobný postup dostalo loni v listopadu pravomocnou pokutu 734 tisíc korun město Karlovy Vary, v květnu loňského roku musel pokutu 499 tisíc zaplatit i Děčín. V obou případech města ve vyhláškách přesně stanovila místa, kde lze hazard provozovat, připomněla ČTK.

Podobnou vyhlášku naopak nedávno zrušila Česká Lípa, proti které také antimonopolní úřad zahájil správní řízení a hrozila jí statisícová pokuta. V nové vyhlášce radnice naopak vyjmenovala seznam budov, kde hazard být nesmí - například na nádražích nebo ve školách.

Anketa

Souhlasíte s argumenty ÚOHS pro uložení pokuty?
Ano
10 %
Ne
90 %
Celkem hlasovalo 230 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám