Hlavní obsah

Prodej aut klesl o 12 procent

Prodej nových osobních aut klesl za leden a únor meziročně o 12,2 procenta na 38 125 vozů. První Škoda zvýšila podíl na celkových prodejích na 35 procent, druhý skončil Volkswagen. Na třetím místě vystřídala korejskou značku Hyundai značka Dacia. Oznámil to v úterý Svaz dovozců automobilů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejprodávanější značky aut v ČR

Článek

Škodě klesl prodej o desetinu na 13 428 aut, druhému Volkswagenu se snížil odbyt o šest procent na 3 816 vozů. Na třetím místě vystřídala Hyundai značka Dacia s růstem o čtyři procenta na 2 587 aut. Prodej značky Hyundai klesl o 15 procent na 2497 vozů. Následují Peugeot, Renault, Ford, Kia, Toyota a Citroën.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s 3828 kusy, následují Fabia s 3217 vozy a Škoda Rapid, kterou si pořídilo 2479 zájemců. Za nimi jsou další modely Škody Karoq a Superb.

Z hlediska paliva vede benzin s podílem 69 procent, naftové vozy tvoří 29 procent. Podíl firemních automobilů se pohyboval kolem 73 procent, zbytek koupili soukromí zákazníci.

Nasycení automobilového trhu může mít dopad na tuzemskou ekonomiku, v níž hraje toto odvětví silnou roli. Automobilový průmysl sám o sobě vytváří okolo šesti procent přidané hodnoty celé ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám