Hlavní obsah

Piráti chtějí v zákoně snížit poplatek za odchod od operátora

Piráti připravili novelu zákona, kterou by se měl snížit maximální poplatek za předčasný přechod zákazníka k jinému mobilnímu operátorovi, uvedl v nedělním diskusním pořadu České televize předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Nyní nesmí být poplatek vyšší než pětina měsíčních paušálů do konce sjednané doby trvání smlouvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

Článek

Na kolik by se měla maximální pokuta snížit, chce strana zveřejnit v úterý. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se věcí zabývá i premiér Andrej Babiš (ANO), který chce řešit také mimo jiné zrychlení převodu čísla.

Podle Faltýnka Babiš v pátek zaslal dopis prezidentovi Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřímu Šuchmanovi, ve kterém uvádí, že chce řešit ceny mobilních dat, rychlost převedení mobilního čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a přípravu tendru na čtvrtého operátora, který by se měl uskutečnit na podzim. Nyní je maximální doba převodu telefonního čísla deset dní, podle Faltýnka by mohlo jít o den či dva.

S Piráty na připravované novele podle Faltýnka spolupracuje také poslanec Patrik Nacher (ANO). Michálek spolu s dalším diskutujícím, poslancem Martinem Kupkou (ODS), kritizoval hnutí ANO za to, že již v minulosti slibovalo řešit cenu mobilních dat, ale v reálu se ceny nesnížily.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. Minulou neděli v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. „My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám