Hlavní obsah

Brexit vzal Brnu lety do Mnichova

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie (EU) připravil Brno o jeho pravidelné letecké spojení s německým Mnichovem. V důsledku plánovaného odchodu zkrachovalo již několik evropských leteckých dopravců. Krach nově oznámila také společnost Flybmi (oficiálně British Midland Regional) zajišťující pro Jihomoravský kraj právě linku Brno-Mnichov. Vedení regionu se pokusí co nejdříve zajistit nového přepravce.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Flybmi

Článek

Firma od soboty pozastavila provoz na svých pětadvaceti pravidelných linkách. Oznámila to na svém webu. Dopravce létal se 17 letadly, přičemž mezi Brnem a Mnichovem se létalo jedenáctkrát týdně. Letouny na této lince byly dlouhodobě téměř zcela naplněny cestujícími.

„Vzhledem k tomu, že kraj hradí společnosti náklady na provozování linek formou měsíčních záloh a následného vyúčtování, nepředpokládám, že to bude znamenat zásadní finanční ztrátu. Přesnou částku musíme teprve vyčíslit,“ řekl Právu jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO). Co nejdříve bude kraj kontaktovat vedení společnosti a zváží další postup.

Pro region krach firmy znamená vybrat ve veřejné soutěži jinou společnost, která bude v letech do Mnichova pokračovat. „Do té doby bude, bohužel, Brno bez leteckého spojení do Mnichova, ale doufáme, že se nám podaří tuto linku opět obnovit. Na jednání o dalších pravidelných linkách z Brna tato skutečnost nebude mít žádný vliv,“ dodal Šimek.

Linka Brno-Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak od 1. května 2018 a počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno-Mnichov-Brno letecké společnosti BMI necelých 22 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám