Hlavní obsah

Schodek agrárního obchodu byl loni rekordní, přesáhl 40 miliard korun

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně prohloubil o zhruba 7,88 miliardy korun a dosáhl 40,3 miliardy korun. Je to zatím nejvyšší schodek. Uvedli to v úterý zástupci Zemědělského svazu ČR.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do Česka se v minulém roce dovezlo agrární zboží za 228,6 miliardy korun, což je meziroční navýšení o přibližně dvě miliardy korun, naopak vyvezlo za 186,1 miliardy korun, což je meziročně méně o více než deset miliard korun.

Schodek či přebytek zahraničního obchodu je čistě statistický údaj, který značí, zda se více vyváží, či dováží. Schodek znamená, že převažuje dovoz. Nejde nutně o něco negativního.

Mluvčí svazu Vladimír Pícha uvedl, že nejvíce převažuje dovoz u masa. „U komodity maso činí záporné saldo plných 23 miliard korun, což je plných 60 procent celkového záporného salda agrárního zahraničního obchodu,” upřesnil.

Převaha dovozu se podle něj před deseti lety stala pravidlem u mléčných výrobků a dalších potravin živočišného původu. Naopak se více vyváží obiloviny s přebytkem 8,6 miliardy korun, nezahuštěné mléko s přebytkem 7,9 miliardy korun nebo živá zvířata.

Saldo agrárního zahraničního obchodu Česka bylo naposledy kladné v roce 1993. Od té doby je bilance v minusu. Dosud nejhorší výsledky měl agrární zahraniční obchod v roce 2011, kdy skončil ve schodku více než 36 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám