Hlavní obsah

Veterináři kontrolovali na hranicích hovězí z Polska, 120 kilo zabavili

Při úterních kontrolách na česko-polských hranicích veterináři s celníky zkontrolovali 151 vozidel, z nichž 28 vezlo veterinární zboží. Zjistili 15 závad, veskrze administrativních, ze tří zásilek odebrali vzorky, které také zkontrolují na salmonelu a zbytky veterinárních léčiv. Nejzávažnější pochybení bylo nejspíš v Libereckém kraji, kde veterináři našli 120 kg hovězího masa bez průkazů původu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Veterináři kontrolují v Rynolticích na Liberecku maso z Polska.

Článek

Veterináři zastavovali vozidla také v Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. „Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek, což by znamenalo léčení zvířat antibiotiky, bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel,” uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). V polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv.

Nejspíš největší chybu zjistili veterináři první den při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji, 120 kg masa bez průkazů o původu bylo na místě znehodnoceno barvou, zásilka bude zlikvidována v asanačním podniku. Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího, vyšetřena byla zatím třetina, všechny byly v pořádku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Policisté kontrolovali 5. února 2019 v Rynolticích na Liberecku automobil převážející maso z Polska.

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy. [celá zpráva]

Dvacet kilogramů hovězího z problematických jatek směřovalo do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, kde řezník všechno prodal zákazníkům. Dvě dodávky masa o hmotnosti 40 a 21 kilogramů byly v Kostelci nad Labem také prodány konečným spotřebitelům. Dalších 56 kilogramů bylo prodáno právě pražským restauracím. Obchodníci, kteří maso prodávali, podle veterinářů nepochybili - maso prodali ještě před výstrahou evropského systému rychlého varování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám