Hlavní obsah

Tykačova Sev.en Energy kupuje polovinu společnosti InterGen

Skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače kupuje poloviční podíl v nadnárodní energetické společnosti InterGen N.V., která vlastní tři elektrárny v Británii a má podíl ve dvou elektrárnách v Austrálii. V pátek to uvedla mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

Akcie skupina získá od kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Ve Velké Británii InterGen N.V. vlastní a provozuje tři plynové elektrárny s kombinovaným cyklem, v Austrálii je spoluvlastníkem dvou moderních uhelných elektráren.

Jejich celková instalovaná kapacita přesahuje 4000 megawattů. Letos společnost navíc dokončí zdroj s otevřeným plynovým cyklem o výkonu 300 megawattů.

Vidíme velký potenciál v dalším rozvoji výrobní základny InterGenu
Alan Svoboda, Sev.en Energy

„InterGen má velmi silnou pozici jak na trhu ve Velké Británii, tak i v Austrálii. Věříme, že konvenční energetika zůstane ještě nadlouho významným pilířem v energetickém mixu těchto trhů,“ uvedl šéf mezinárodní expanze Sev.en Energy Alan Svoboda.

„Vidíme velký potenciál v dalším rozvoji výrobní základny InterGenu,“ dodal.

Sev.en Energy zastřešuje Tykačovy firmy

Sev.en Energy od loňska zastřešuje firmy finančníka Tykače sdružené dříve ve skupinách Czech Coal a Sev.en. V Česku skupina provozuje dva hnědouhelné doly a čtyři uhelné elektrárenské bloky.

Zaměstnává více než 3200 lidí. Hodnota konsolidovaných aktiv před akvizicí poloviny InterGenu je více než 850 milionů eur (zhruba 21,9 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám