Hlavní obsah

Hospodářský růst eurozóny i celé Unie nadále zpomaluje

Novinky, bož
Aktualizováno

Růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v loňském roce zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,3 procenta. Statistický úřad Eurostat to uvedl ve čtvrtečním bleskovém odhadu. Růst celé evropské osmadvacítky zpomalil z 1,8 na 1,5 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Tempo meziročního růstu se v eurozóně od svého vrcholu v září 2018, kdy dosahovalo 2,8 procenta, neustále snižuje, ještě za třetí čtvrtletí bylo 1,6 procenta meziročně,“ uvedl portfolio manažer NN Investment Partners Michal Špaček.

„Zpomalení se šíří geograficky, když se ke škobrtající Francii a Itálii, která balancuje těsně nad hranicí recese, přidalo i Německo. Šíří se i odvětvově – z výrobního sektoru směrem ke spotřebitelům a službám,“ dodal. Po jeho vyjádření ve čtvrtek vyšla italská statistika za čtvrté čtvrtletí, která recesi, tedy pokles ve dvou kvartálech po sobě, potvrdila.

„Bohužel toto nejsou dobré zprávy pro českou ekonomiku, která je s eurozónou hospodářsky velmi silně propojená. Zpomalení eurozóny se projevuje negativně i u nás a v této souvislosti je letošní všeobecně očekávaný tříprocentní růst HDP za celý rok 2018 nejspíše až příliš optimistický,“ uzavřel Špaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám