Hlavní obsah

Maso z rizikových jatek v Polsku se dostalo do deseti států EU

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 300 kilogramů masa z rizikových jatek v Polsku, kde zpracovávali také maso z nemocných krav, se dostalo do slovenských škol a restaurací. Ve čtvrtek o tom informoval šéf Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš. Podle hlavního polského veterinář Pawla Niemczuka se celkem 2700 kilogramů podezřelého masa dostalo do deseti států Unie.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Článek

Pawel Niemczuk na tiskové konferenci potvrdil, že maso bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko.

„V Polsku neprobíhaly kontroly, tak jak měly, čili nelze garantovat bezpečnost masa,“ uvedl za slovenskou veterinární správu Jozef Bíreš.

Slovensko: Polský velvyslanec na koberečku

Maso z rizikových jatek z Polska se na východním Slovensku dostalo do tří provozoven, odkud bylo dále distribuováno. Zmíněné provozovny jsou v Bardějově, Gaboltově a Bidovcích na východě země.

Slovenská Státní veterinární a potravinová správa pokračuje v celoplošných kontrolách na všech stupních výroby, zpracování a obchodu.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná si v této souvislosti na pátek předvolala polského velvyslance v Bratislavě.

Český ministr zemědělství Miroslav Toman v pondělí ubezpečil, že na český trh se toto maso nedostalo. Že se maso nedostalo do Česka, potvrdil i Niemczuk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám