Hlavní obsah

Brusel žene Česko a Slovinsko k soudu kvůli energetickým štítkům budov

Novinky, bož
Aktualizováno

Evropská komise (EK) ve čtvrtek poslala Česko a Slovinsko k unijnímu soudu. Oba státy podle Bruselu nezajistily řádné vystavení certifikátů energetické náročnosti v budovách, jak jim nařizuje evropská legislativa. EK to uvedla v tiskové zprávě. K soudu posílá Brusel z jiných důvodů i další státy.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Česko a Slovinsko nesplnily požadavky vyplývající ze směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/31/EU z 19. května 2010 o energetické náročnosti budov.

Podle ní musí členské státy zajistit řádné vystavení certifikátů energetické náročnosti v budovách a pravidelnou údržbu a inspekci otopných soustav a klimatizačních systémů.

„Členské státy zajistí, aby do 31. prosince 2020 všechny nové budovy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie,“ uvádí se rovněž ve směrnici.

Na nedostatečné plnění požadavků upozornila EK oba státy v roce 2015. Další oficiální dopisy Brusel odeslal v letech 2017 a 2018. „Právní předpisy těchto členských států však dosud nebyly uvedeny do souladu se směrnicí,“ dodala Komise.

Komise současně poslala k unijnímu soudu i další členské státy. Německem se má soud zabývat kvůli neplnění unijních pravidel u vracení DPH, Španělskem kvůli nedostatečné protipovodňové ochraně a Itálií kvůli dani z nabytí nemovitosti.

Anketa

Víte jaký certifikát energetické náročnosti má dům, v němž bydlíte?
Ano
29 %
Ne
71 %
Celkem hlasovalo 2724 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám