Hlavní obsah

Volkswagen investuje 18 miliard do výroby elektromobilů v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen AG hodlá investovat 800 milionů dolarů (17,8 miliardy korun) do výroby elektromobilů ve svém závodě v americkém státě Tennessee ve městě Chattanooga. Firma to v pondělí oznámila na mezinárodním autosalonu v Detroitu.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Šéf Volkswagenu Herbert Diess

Článek

S montáží vozů na elektrický pohon, která má být zahájena v roce 2022, se zaměstnanost v závodě zvýší o 1000 míst. Automobilka tam bude vyrábět vozy na platformě MEB, kterou vyvinula pro elektromobily.

První vozy na této platformě se mají do konce letošního roku začít vyrábět v německém závodě VW ve Cvikově (Zwickau). V roce 2020 má spustit jejich montáž v čínských městech An-tching a Fo-šan a v roce 2022 v Německu v Emdenu a Hannoveru.

Do roku 2023 firma hodlá do oblasti elektromobilů investovat téměř 50 miliard dolarů. Firma se na elektromobily zaměřila i v důsledku negativních dopadů aféry Dieselgate. Na výrobu elektromobilů se do budoucna chce soustředit i výroba v Německu, produkci některých modelů se spalovacími motory přesune do Čech, například Passat se od roku 2023 bude vyrábět v Kvasinách.

Zvažují i továrnu Audi

Volkswagen v Tennessee nyní vyrábí SUV Atlas a sedan Passat. Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess továrnu označil za klíčovou pro strategii firmy v Severní Americe. V současné době tam zaměstnává na 3 500 lidí.

Podle Diesse by investice měla přispět ke snížení obchodního napětí mezi USA a EU. Uvedl také, že automobilka uvažuje, že ve Spojených státech vybuduje továrnu pro svou prémiovou značku Audi.

Volkswagen by měl v Detroitu v úterý také představit podrobnosti ohledně aliance s Fordem.

Reklama

Související témata:

Související články

Volkswagen plánuje malý levný elektromobil

Mnoho lidí má dojem, že nikdy nebudou mít na to, aby si koupili elektromobil. Zatím se plánují příliš velké a příliš drahé modely. Volkswagen ale přehodnocuje...

Výběr článků

Načítám