Hlavní obsah

Chuť lidí utrácet nepolevila

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové nákupy a předvánoční či slevové akce typu Black Friday táhly v listopadu maloobchod. Tržby v listopadu sice proti říjnu mírně zpomalily meziroční růst na 6,1 procenta, ale i tak podle expertů spotřebitelé chuť utrácet neztrácejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spotřeba domácností je i nadále tahounem tuzemské ekonomiky číslo jedna, shodují se analytici. „Růst mezd je dostatečně silný, aby udržel růst spotřeby na solidní úrovni,“ vysvětlil ekonom Deloitte David Marek.

Prodej zboží internetových obchodů a zásilkových služeb ve zmíněném období rostl o 22,6 procenta, sdělil Právu ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Zákaznický zájem však zaznamenaly i ostatní sortimentní skupiny prodejen.

Více peněz lidé nechali také v prodejnách s počítači a komunikačními zařízeními, jimž tržby stouply o 11,7 procenta. Polepšili si i prodejci obuvi a oděvů (nárůst o 7,7 procenta), prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (6,4 procenta) či s vybavením pro domácnost (5,6 procenta).

Vyšší tržby zaznamenaly i lékárny, obchody se zdravotnickými potřebami a kosmetikou. Ekonomové jsou pouze trochu rozpačití nad výsledky prodeje a oprav motorových vozidel, kde se tržby v listopadu snížily meziročně o 2,6 procenta.

„Tomuto segmentu za rok 2018 hrozí poprvé od krizového roku 2012 pokles tržeb. Zatímco maloobchod jako takový těží z pokračujícího růstu mezd, automobilový segment naráží na limity dané nasycením trhu a také zápolí s novými homologačními kritérii. Ta způsobují jeho zadrhávání,“ vysvětlil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Ekonomika v tempu

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,4 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,6 procenta. Své údaje z konce listopadu v pátek potvrdil Český statistický úřad.

Průměrný měsíční příjem domácností na hlavu v nominálním vyjádření byl 26 442 Kč. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání stoupl mezičtvrtletně o procento a meziročně o 6,1 procenta na 32 439 korun.

Meziroční nárůst ekonomiky je sice u nás vyšší než v Německu, kde HDP vzrostl o 1,1 procenta, ale nižší než u ostatních sousedů – v Rakousku (2,6 %), v Polsku (5,1 %), v Maďarsku (4,9 %) i na Slovensku (4,6 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám