Hlavní obsah

Příjemné překvapení, příště se to opakovat nemusí, komentují ekonomové rozpočet

Novinky, tov

Za téměř třímiliardový přebytek státního rozpočtu za loňský rok může hlavně růst tuzemské ekonomiky, soudí analytici. Vládě nicméně přiznávají zásluhy za to, že se takový výsledek povedl, i když šlo více peněz na důchody, sociální dávky i investice. Upozorňují však zároveň, že letos už by to vyjít nemuselo a schodek by mohl být oproti plánům naopak vyšší.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018.

Článek

O výsledcích hospodaření státu informovala ve čtvrtek ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Naplánovaný byl schodek ve výši 50 miliard, nakonec však rozpočet skončil v přebytku 2,9 miliardy korun. [celá zpráva]

„Za rok 2018 česká vláda opět vykázala výrazně lepší plnění rozpočtu, než s čím rozpočet počítal,” komentoval výsledek ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Výsledkem je přebytek činící 2,9 miliardy korun. To je příznivá hodnota i z hlediska trhu, který ještě na sklonku roku 2018 počítal se schodkem 10 až 15 miliard korun,” podotkl.

Jde podle něj nejen o ekonomický úspěch. „Úspěch je to i politický, jelikož nyní může vláda deklarovat, že hospodaří přebytkově – a bude mít pravdu,” doplnil.

Lepší než předpokládané rozpočtové plnění podle něj bylo loni spíše výsledkem růstu ekonomiky a mezd než opatření zaváděných na podporu daňového výběru.

„Ne že by se tato opatření – jako je EET a zejména kontrolní hlášení – neprojevila, avšak jejich příznivý efekt byl slabší než pozitivní přínos ekonomické prosperity,” uvedl Kovanda.

Vytrácí se debata o možném snižování daní
ekonom BH Securities Štěpán Křeček

Ekonom Komerční banky Jakub Matějů připomněl, že průměrné mzdy loni podle odhadů rostly o víc než osm procent, s tím souvisí vyšší odvody daní. Díky lepšímu plnění státní pokladny mohla vláda popustit uzdu i na výdajové straně. Rostly zde zejména výdaje na sociální dávky včetně důchodů.

„Rozběhly se i vládní investice. Výdaje na investiční projekty se spolufinancováním z fondů EU se oproti loňsku téměř zdvojnásobily. To vypadá na papíře dobře. Zbývá doufat, že se vykázané investice přetaví v nové kilometry železničních tratí, dálnic či do vyšší kvality vzdělávání. To by mohlo podpořit skomírající produktivitu a pomoci překlenout kapacitní limity české ekonomiky,” dodal Matějů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-prosinec

V roce 2017 skončil rozpočet se schodkem 6,2 miliardy, o rok předtím dosáhl rekordního přebytku 61,8 miliardy korun.

Od roku 2012 byly všechny státní rozpočty plánovány s vyššími deficity, než kterých bylo skutečně dosaženo, upozornil ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Přestože velké rozdíly mezi plány a skutečností nejsou pro vývoj ekonomiky vhodné, je dobře, že skutečnost dopadá lépe, než je plánováno,” komentoval.

Díky tomu má Česko v posledních třech letech přebytkové nebo v zásadě vyrovnané státní rozpočty, což podle Křečka posiluje důvěryhodnost ČR před zahraničními partnery a umožňuje levné financování státního dluhu.

I on zdůraznil, že za dobrými výsledky stojí zvýšený výběr daní a odvodů. V letošním roce však dodatečně vybrané peníze budou vynakládány na růst důchodů a platů státních zaměstnanců. Podle ekonoma se z veřejného prostoru vytrácí debata o možném snižování daní a odvodů, které zatěžují lidi v produktivním věku.

Letos bude výsledek spíš horší

„V závěru roku se vládě podařilo navýšit investiční výdaje, přesto celková bilance státního rozpočtu dopadla nad očekávání dobře. Ukazuje se, že je možné více investovat, a přitom udržovat vyrovnaný státní rozpočet. To by měla být hospodářská strategie vlády v příštích letech,” dodal Křeček.

Na letošní rok schválila Sněmovna rozpočet se schodkem 40 miliard. Podle Matějů se ale tentokrát „příjemné překvapení” konat nebude. Na rok 2019 totiž vláda přichystala plošný růst mezd ve veřejném sektoru, ten by měl v průměru přesáhnout 11 procent. Dále porostou i investiční výdaje.

„Na straně příjmů navazují rozpočtové plány na solidní výběr daní a pojistného v loňském roce. Je otázkou, nakolik jsou tato čísla udržitelná, když ekonomika začala již ve druhé polovině loňského roku zpomalovat. Optimistický vládní scénář vývoje příjmů se tak nemusí naplnit. Se slabším růstem ekonomiky budou souviset i vyšší výdaje na sociální dávky. Proto soudíme, že schodek bude v příštím roce oproti plánům ministerstva hlubší a dosáhne 50 miliard korun,” uzavřel ekonom Matějů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám