Hlavní obsah

Zetor propustí 40 procent zaměstnanců

• Aktualizováno
Novinky, tov

Výrobce traktorů Zetor propustí ke konci března 260 pracovníků, což je 40 procent zaměstnanců. Podle odborářů jsou důvodem dlouhodobé ekonomické problémy. O propouštění informovala Česká televize.

Foto: Zetor

Zetor Forterra HSX v akci

Článek

„Včera jsme se na tom domluvili s vedením společnosti. K propouštění mělo nejspíš dojít dřív, ale vedení očekávalo, že se ve druhém pololetí zvýší odbyt, což se obvykle stávalo. Ke zvýšení odbytu bohužel nedošlo,” potvrdil ČTK vedoucí odborů Alois Kazelle. Dodal, že propouštění se týká profesí napříč podnikem od manažerů po dělníky.

Podle výročních zpráv zaznamenala firma pokles hospodářských výsledků už v roce 2015. Ještě v předchozí zprávě přitom psala o potvrzení silné pozice v Česku i ve světě. V roce 2015 došlo k průměrnému poklesu o šest procent, na nejvýznamnějších trzích v Německu, Polsku a Velké Británii pak mohlo jít až o 10 procent. Ještě větší ztráty dosáhla firma na řeckém, maďarském, litevském nebo finském trhu, kde odbyt poklesl až o 20 či 30 procent, uvedla ČT.

Negativní trend se potvrdil i v roce 2016. Podle výroční zprávy z toho roku prochází evropský traktorový trh hlubší krizí. Firma se nicméně udržela v zisku. Výroba traktorů v posledních letech klesala.

Brněnská firma vznikla před 72 lety. Zemědělskou techniku vyváží do řady zemí v Evropě, Americe nebo Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám