Hlavní obsah

V Lotyšsku zadrželi oblastního šéfa Škody Transportation, je podezřelý z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga
Aktualizováno

Policie lotyšské metropole Rigy ve čtvrtek zadržela oblastního ředitele firmy Škoda Transportation Vladislava Kozáka a další dva lidi pro podezření z korupce. Oznámil to lotyšský rozhlas.

Foto: Škoda Transportation

Tramvaj For City Alfa od Škody Transportation v lotyšské Rize.

Článek

Podle protikorupční agentury KNAB se případ týká soutěže na dodávku trolejbusů a autobusů z roku 2013 a nízkopodlažních tramvají z roku 2016. V případu podle lotyšských úřadů figurují firmy z České republiky a Polska.

Rozhlas s odvoláním na soudní dokumenty uvedl, že vyšetřovatelé mají podezření na úplatek ve výši 800 tisíc eur (přes 20 milionů korun). Kromě Kozáka byl zadržen i šéf odboru pro infrastrukturu a rozvoj rižského dopravního podniku.

„V tuto chvíli naše společnost nemá o případu žádné informace od lotyšských orgánů, nikdo nás oficiálně nekontaktoval. Neznáme tedy podstatu vyšetřovaného případu, ani průběh a důvody vyšetřování. Víme pouze to, že byl lotyšskými orgány zadržen jeden z našich zaměstnanců odpovědný za obchod v zemích bývalého Sovětského svazu a má jít o několik let starý případ,” řekla Novinkám mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

„Obecně můžeme pouze konstatovat, že Škoda Transportation i její zaměstnanci se řídí etickým kodexem, který samozřejmě zakazuje jakékoliv závadové jednání,“ dodala mluvčí.

Peníze měly putovat přes Čínu, Kypr a Hongkong

Na vyšetřování, které začalo v listopadu, se podle serveru Baltic News Network (BNN) podílejí protikorupční policisté z Polska, kteří zadrželi nejméně jednoho člověka ve Varšavě. Podle rižského rozhlasu bylo dosud v Lotyšsku a Polsku zatčeno celkem osm lidí, mezi nimi úředníci rižské radnice.

Údajný úplatek pro rižský dopravní podnik byl podle policie postupně převeden do Rigy v malých částkách jako fiktivní platba za konzultační služby přes Kypr, Hongkong a Čínu, uvedla BNN.

KNAB uvedla, že kauza se týká tendrů na dodávku autobusů za 76 milionů eur a trolejbusů za 132 milionů z roku 2013 a dvaceti tramvají firmy Škoda Transportation za víc než 62 milionů eur z roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám