Hlavní obsah

Teď je čas hledat nové trhy, řekl Babiš v Maroku. Šanci vidí pro autoprůmysl či zbrojaře

Právo, Jan Rovenský

Pokud nastane další hospodářská krize, české firmy budou rády za každý trh, který bude mimo Evropu. Nynější šance by se tedy neměly propást, vzkázal z Maroka premiér Andrej Babiš, který ve středu zahájil česko-marocké ekonomické fórum v Casablance.

Foto: Babiše Andreje Facebook, ČTK

Český premiér Andrej Babiš (uprostřed) na večeři s marockým premiérem Saadaddínem Usmáním. Vpravo sedí Monika Babišová.

Článek

„Náš vývoz do zemí Evropské unie představuje řádově 85 procent, pokud ale přijde krize, a ta může přijít velice rychle, už může být pozdě se dostávat na nové trhy. Proto bych našim firmám doporučil, aby expandovaly do jiných zemí. Afrika a Asie mají obrovské trhy, kde roste populace a spotřeba,“ řekl novinářům Babiš.

Obchodní výměna s Marokem loni dosáhla asi 11 miliard korun, z toho český vývoz činil sedm miliard, severoafrické království do Česka exportuje zejména ovoce a zeleninu.

„Tuto návštěvu považuji za začátek spolupráce, která by měla být mnohem obsáhlejší než dosud,“ uvedl posléze Babiš před podnikateli v Casablance.

Babiš pochválil svou vládu za program investic na příští léta a uvedl, že Česko je dobrou zemí pro investice. „Máme nízkou podnikovou daň a jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě,” podotkl.

V roce 1936 Československo bylo největším producentem zbraní ve světě a nyní se postupně vracíme na původní úroveň
Andrej Babiš

Předsedu vlády do Maroka doprovodilo také čtyřicet zástupců českých firem. Prostor pro podnikatele premiér vidí v automobilovém průmyslu, zejména v subdodávkách, ve zbrojním průmyslu a letectví.

Babiš připomněl, že Maroko jako největší výrobce automobilů v Africe produkuje půl milionu vozů ročně a v roce 2012 chce zvýšit výrobu na 800 tisíc aut ročně.

„V roce 1936 Československo bylo největším producentem zbraní ve světě a nyní se postupně vracíme na původní úroveň. Maroko vydává na zbrojení asi čtyři miliardy eur ročně. Navíc naše výroba a kvalita tu má skvělé renomé. Je ale důležité, aby naše firmy věděly, co mají prodávat a také, co je zajímá v Maroku,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám