Hlavní obsah

Teď je čas hledat nové trhy, řekl Babiš v Maroku. Šanci vidí pro autoprůmysl či zbrojaře

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nastane další hospodářská krize, české firmy budou rády za každý trh, který bude mimo Evropu. Nynější šance by se tedy neměly propást, vzkázal z Maroka premiér Andrej Babiš, který ve středu zahájil česko-marocké ekonomické fórum v Casablance.

Foto: Babiše Andreje Facebook, ČTK

Český premiér Andrej Babiš (uprostřed) na večeři s marockým premiérem Saadaddínem Usmáním. Vpravo sedí Monika Babišová.

Článek

„Náš vývoz do zemí Evropské unie představuje řádově 85 procent, pokud ale přijde krize, a ta může přijít velice rychle, už může být pozdě se dostávat na nové trhy. Proto bych našim firmám doporučil, aby expandovaly do jiných zemí. Afrika a Asie mají obrovské trhy, kde roste populace a spotřeba,“ řekl novinářům Babiš.

Obchodní výměna s Marokem loni dosáhla asi 11 miliard korun, z toho český vývoz činil sedm miliard, severoafrické království do Česka exportuje zejména ovoce a zeleninu.

„Tuto návštěvu považuji za začátek spolupráce, která by měla být mnohem obsáhlejší než dosud,“ uvedl posléze Babiš před podnikateli v Casablance.

Babiš pochválil svou vládu za program investic na příští léta a uvedl, že Česko je dobrou zemí pro investice. „Máme nízkou podnikovou daň a jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě,” podotkl.

V roce 1936 Československo bylo největším producentem zbraní ve světě a nyní se postupně vracíme na původní úroveň
Andrej Babiš

Předsedu vlády do Maroka doprovodilo také čtyřicet zástupců českých firem. Prostor pro podnikatele premiér vidí v automobilovém průmyslu, zejména v subdodávkách, ve zbrojním průmyslu a letectví.

Babiš připomněl, že Maroko jako největší výrobce automobilů v Africe produkuje půl milionu vozů ročně a v roce 2012 chce zvýšit výrobu na 800 tisíc aut ročně.

„V roce 1936 Československo bylo největším producentem zbraní ve světě a nyní se postupně vracíme na původní úroveň. Maroko vydává na zbrojení asi čtyři miliardy eur ročně. Navíc naše výroba a kvalita tu má skvělé renomé. Je ale důležité, aby naše firmy věděly, co mají prodávat a také, co je zajímá v Maroku,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám