Hlavní obsah

Blíží se recese? Investory straší zplošťování výnosových křivek

Novinky, Bohumír Žídek

Na začátku týdne došlo poprvé za deset let k tomu, že výnosy tříletých amerických dluhopisů byly vyšší než u těch pětiletých. Jde o jev, kterému se říká inverzní vývojové křivky a je považován za jeden z indikátorů blížící se ekonomické krize. I proto byli investoři v posledních dnech nervózní a docházelo k poklesu na finančních trzích.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Článek

V letech probíhající konjunktury se často hovoří o tom, kdy přijde ekonomická krize – recese. Za jeden ze spolehlivých indikátorů je považováno takzvané zplošťování výnosových křivek amerických dluhopisů.

To znamená, že se výnosy krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů stále přibližují, až v jednu chvíli začnou dluhopisy s kratší dobou splatnosti vykazovat vyšší výnosy než dluhopisy s delší dobou splatnosti. K tomu došlo i v roce 2007, což předznamenalo světovou finanční krizi.

Normálně jsou dlouhodobé dluhopisy výnosnější

„Obyčejně je tomu tak, že dluhopisy s delší dobou splatnosti vykazují vyšší výnos. Investoři totiž koupí takového dluhopisu půjčují své prostředky na delší dobu, a aby se smířili s tím, že své peníze delší dobu neuvidí, požadují přirozeně vyšší úrok. Také tržní úrokové sazby jsou v dlouhodobém horizontu proměnlivější a méně vyzpytatelné než krátkodobě. Dluhopis tedy musí mít vyšší úrok neboli výnos, aby u investorů obstál,“ uvedl ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Rozdíl mezi výnosy tříletých a pětiletých dluhopisů ale není nejdůležitější. „Nejsledovanější výnosovou křivkou je rozdíl mezi dvouletými a desetiletými výnosy z dluhopisů, ten se dostal na 0,21 bodu a dále se zplošťuje směrem k nule,“ připomněl analytik společnosti Bossa Štěpán Hájek s tím, že inverzi u tříletých a pětiletých dluhopisů mohou brzy následovat i další výnosové křivky.

„Zplošťující se výnosová křivka za poslední dva roky signalizuje investorům obavy, že rostoucí úrokové sazby se zpomalující globální ekonomikou by mohly poškodit americkou ekonomiku. Inverzní výnosová křivka je jedním z mála spolehlivých indikátorů recese,“ uvedl Hájek.

„Kombinace rostoucích úrokových sazeb a zhoršujícího se ekonomického růstu ve světě dostane v roce 2019 výnosové křivky do inverze,“ dodal.

Akcie kolísají, dluhopisy jdou do módy

Aktuální vývoj výnosových křivek je mimo jiné důsledkem toho, že jsou dluhopisy v současném prostředí stále atraktivnější. Hodnota akcií totiž v poslední době silně kolísá – je volatilní.

Tím se řadě investorů akciový trh jeví jako příliš riskantní, zatímco státní dluhopisy jsou považovány za poměrně bezpečnou investici s jistým výnosem. Proto se teď část prostředků přesouvá z akciových trhů do dluhopisů.

Až přijde recese, centrální banky sníží sazby

Pokud by skutečně přišla recese, tak by centrální banky zřejmě podobně jako před deseti lety reagovaly naopak snížením úrokových sazeb.

„Investoři v takové situaci vkládají více peněz do dlouhodobých dluhopisů, aby si pro sebe zamkli jejich stávající vyšší výnos tváří v tvář hrozícímu poklesu sazeb, a tedy poklesu výnosů,“ doplnil ekonom Kovanda.

„Vyšší poptávka po dlouhodobých bondech stlačuje jejich výnos. Současně méně investorů investuje do krátkodobých dluhopisů, protože vyhlížená reinvestice jejich výnosu je ve světle hrozícího poklesu sazeb méně atraktivní. To naopak vede k růstu výnosu krátkodobých dluhopisů a ve spojení s poklesem výnosu těch dlouhodobých nastává právě ona nezvyklá inverze,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám