Hlavní obsah

Kolem Trumpa po špičkách. Ze závěrečného prohlášení G20 vypadla zmínka o protekcionismu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci summitu největších ekonomik světa (G20) se v sobotu domluvili na společném znění závěrečného komuniké, uvedla agentura DPA. Součástí prohlášení je závazek reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO). zcela vypadla zmínka o protekcionismu, všimla si agentura Bloomberg. Kritikem WTO a zastáncem protekcionismu je přitom americký prezident Donald Trump.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Americký prezident Donald Trump a německá spolková kancléřka Angela Merkelová v průběhu summitu G20 v Buenos Aires.

Článek

Dvacítka světových lídrů se shodla, že současný systém mezinárodního obchodu má své mouchy a potřebuje reformovat.

Zároveň je to vůbec poprvé, co závěrečné komuniké summitu opomnělo kritiku ochranářské obchodní politiky. Ta zaznamenala velký comeback po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

„Každý souhlasil s tím, že WTO by měla být reformována. Je to důležitá shoda,” řekla německá spolková kancléřka Angela Merkelová.

Agentura DPA dodala, že výrazně odlišné názory některých členů na migraci, obchod a ochranu klimatu byly v závěrečném dokumentu zahlazeny kompromisní formulací. I v tomto případě má americký prezident velmi silné názory, je kritikem jak migrace, tak boje proti změnám klimatu.

Za silný, vyrovnaný a udržitelný růst

Představitelé dvaceti největších ekonomik se v komuniké podle Reuters zavázali použít veškeré nástroje ve prospěch silného, udržitelného a vyrovnaného růstu.

Měnová politika se bude ve shodě s mandátem centrálních bank nadále využívat k podpoře hospodářského růstu a k zajištění cenové stability. Země G20 také chtějí v nutných případech využít fiskální politiku k vytvoření pojistných polštářů a zajistit, že veřejný dluh zůstane udržitelný.

Americký prezident Donald Trump je hlasitým kritikem WTO a už několikrát pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Washington v poslední době blokuje jmenování nových soudců WTO rozhodujících v obchodních sporech, což ohrožuje fungování organizace. Washington si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor USA.

Nová reforma WTO by měla být největší reformou jejích pravidel ve 24leté historii organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám