Hlavní obsah

Koupit si státní dluhopis? Úrok sotva pokryje inflaci, míní analytici

Novinky, tov

Nové státní dluhopisy, které začne prodávat ministerstvo financí, jsou podle analytiků velice bezpečnou investicí, výnos ale považují za relativně nízký. Stát si z něj navíc nakonec ukrojí 15procentní daň.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová představila na tiskové konferenci nové dluhopisy k výročí 100 let Československé republiky.

Článek

Dluhopisy určené pro fyzické osoby se splatností šest let začne ministerstvo financí prodávat příští týden. Podrobnosti k vydání tzv. Dluhopisů Republiky představilo v úterý na tiskové konferenci. [celá zpráva]

„Výhodou je prakticky bezkonkurenční bezpečnost takové investice. Nevýhodou stále poměrně nízké úročení. Úročení sotva pokryje inflaci, pokud ta se bude v příštích letech pohybovat kolem své dvouprocentní úrovně, tedy kolem inflačního cíle České národní banky,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Ministerstvo financí

Připomněl, že navíc je třeba počítat s patnáctiprocentní daní z výnosu investice do dluhopisu. „Jedná se tedy spíše o uložení peněz tak, aby dané úspory neztrácely svoji kupní sílu tak rychle jako při uložení v bance,“ dodal.

„Žádná bomba”

Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus upozornil na to, že dříve vydaný klasický šestiletý český vládní dluhopis aktuálně nese 1,6 procenta, zatímco průměrný výnos nově emitovaných dluhopisů dosáhne 2,1 procenta. Vzhledem k tomu, že kupony budou automaticky reinvestovány, bude výnos ještě mírně vyšší. Celkově ale nejsou podle něj pro investory státní dluhopisy „žádná bomba“. Vyšších výnosů mohou dosáhnout nákupem firemních dluhopisů, ačkoli s trochu vyšším rizikem.

„Nově vydávané spořicí dluhopisy jsou příležitostí investovat do českého státního dluhu bez jakýchkoliv poplatků zprostředkovatelům. Spořicí dluhopisy budou zajímavé pro lidi, kteří hledají výnos pro své stávající úspory a z nějakého důvodu nechtějí investovat do podílových fondů,“ komentoval pro Novinky Ekonom Komerční banky Jakub Matějů.

První byl Kalousek

Na spořicích účtech jsou výnosy nízké a navíc zpravidla omezené stropem, termínované vklady zase mají nevýhodu dlouhé lhůty pro výběr peněz. V porovnání s ostatními možnostmi na současném trhu je podle něj proto výnos při držení do splatnosti „velmi zajímavý“.

Podle ekonoma Partners Martina Mašáta jsou státní dluhopisy ideální nástroj pro konzervativní klienty na uložení jejich hotovosti, protože riziko nesplacení je mizivé. Podle jeho hodnocení je ale výnos relativně nízký. „Samotný výnos těsně nad dvěma procenty nezaručuje potenciálním investorům reálné zhodnocení peněz, protože ČNB prognózuje inflaci pro nejbližší dva roky nad svým cílem, a tedy nad dvěma procenty," citovala Mašáta ČTK.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil jarní emisi spořicích státních dluhopisů.

S vydáváním státních spořicích dluhopisů pro občany začal ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2011. Zatím poslední emisi vydalo ministerstvo financí v červnu 2014. Do konce roku 2012 zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, což řada firem využila k daňové optimalizaci. Výnos z nového státního dluhopisu tak podléhá standardní 15procentní srážkové dani.

Reklama

Související témata:

Související články

Státy vydávají dluhopisy dokonce i na 100 let

Slovensku se na začátku června poprvé v historii podařilo umístit na finančních trzích státní dluhopisy se splatností za 50 let, a to v objemu 500 miliónů eur...

Výběr článků

Načítám