Hlavní obsah

Firmy bojují o brigádníky. Nabízejí i 200 korun za hodinu

Právo, Martin Procházka, Jiří Novotný

Očekávané rekordní vánoční tržby nutí firmy, aby pro zpracování objednávek, práce ve skladu, dopravu či obsluhu u stánků krátkodobě najaly velké množství lidí. O brigádníky je nouze a některé jim nabízejí až 200 korun na hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Distribuční centrum zásilkového obchodu před Vánoci. Ilustrační foto

Článek

„Přes pracovní portály se ve špičkách, kam předvánoční období patří, obsadí osm až deset tisíc pozic brigádníka měsíčně. Začalo to již v říjnu a v listopadu, zájem firem dále roste,“ řekl Právu Tomáš Ervín Dombrovský z portálu Jobs.cz.

Největší zájem je podle něho o brigádníky v prodeji a obchodu, například výpomoc na stáncích, při promoakcích a ochutnávkách nebo balení dárků. „Poptávka firem je letos vyšší než loni, a to o desítky procent. Poptávka ale byla silná už v letech 2016 a 2017,“ dodal. Také odměny, které mohou brigádníci očekávat, jsou o dost štědřejší než v minulém roce. Firmy musí při nízké nezaměstnanosti platit více.

„Lidé mají lepší přístup ke stálé práci, je těžší je krátkodobou nabídkou zaujmout. Dnes je rovněž těžké najít brigádníky mezi dlouhodobě nezaměstnanými, a tak se firmy vrací k zaměstnávání mladých lidí, převážně studentů,“ vysvětlil Dombrovský.

Brigádníci si tak mohou přijít i na 200 korun za hodinu, a to u firmy Rohlík.cz. Česká pošta nyní platí až 170 korun za hodinu, Amazon nabízí 150 korun.

Kurýři i skladníci

„V září se do provozu České pošty zapojilo 3300 brigádníků a v říjnu v Praze také první agenturní pracovníci. Celkem poptáváme na předvánoční provoz 5000 brigádníků. Jejich odměna může dosáhnout až 170 korun za hodinu, o 25 korun víc než loni,“ řekl Právu mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Nárůst objednávek bude obrovský ve velmi krátké době.
HR ředitelka Rohlík.cz Zuzana Melicheříková

Rohlík.cz nabírá před Vánoci přes 100 lidí, z toho 60 procent je kurýrů, zbytek hlavně pracovníci ve skladu. „Ve většině případů se jedná o studenty. Dostávají včetně bonusů v průměru 200 korun na hodinu,“ řekla Právu HR ředitelka Rohlík.cz Zuzana Melicheříková.

„Očekáváme, že na Rohlíku.cz bude rekordní zájem během vánočních svátků. Nárůst objednávek bude obrovský ve velmi krátké době. Proto potřebujeme, aby v pár dnech byla zabezpečena dostatečná lidská kapacita,“ uvedla.

Lidi krátkodobě hledají i přepravní společnosti. Třeba DPD přijala před Vánoci 200 brigádníků. „Kurýrů máme v současnosti 1100, standardně se jejich počet pohybuje kolem 900. Přijímali jsme i lidi na zákaznickou linku a na centrálu,“ řekl Právu šéf DPD CZ Miloš Malaník.

Začínáme už v letních měsících proto, aby se lidé včas stihli proškolit a samotná vánoční špička u nás probíhala bez problémů
mluvčí firmy Mall.cz Táňa Lálová

Brigádníky přijímají rovněž velké e-shopy. „Největší pozornost věnujeme každý rok kapacitám ve skladech, zejména v distribučním centru Jirny u Prahy, kam už v říjnu nabíráme více než 120 brigádníků na sezonu,“ řekla Právu mluvčí firmy Mall.cz Táňa Lálová.

„Začínáme v podstatě už v letních měsících proto, aby se včas stihli proškolit a samotná vánoční špička u nás probíhala bez problémů. Aktuálně ještě stále přijímáme brigádníky, kteří nám pomohou pokrýt kapacitu rozšíření otevírací doby prodejen,“ dodala.

E-shop Alza.cz rovněž od září do listopadu navyšuje počet zaměstnanců o několik stovek. „Co se týče brigád, Alza připravila aplikaci mikrozaměstnávání.

Jednoduchým postupem lze doslova na pár kliků získat práci podle výběru,“ sdělil Právu marketingový ředitel Alza.cz Jan Sadílek. Výše odměny se u Alzy.cz pohybuje od 100 do 150 korun za hodinu.

Ozývají se hory

Brigádníky se před sezonou snaží sehnat též horská střediska. „Před zimní sezonou přijímáme desítky zaměstnanců zejména do našich gastro provozů u lanovek a sjezdových tratí,“ řekla HR specialistka Skiareálu Špindlerův Mlýn Martina Klepšová.

„Jedná se o restaurace či stánky s rychlým občerstvením. Sháníme kuchaře či pracovníky obsluhy do našich provozoven. Hodinová mzda u obsluhy se pohybuje od 110 korun za hodinu, kuchaře přijímáme za měsíční mzdu až 30 tisíc korun,“ uvedla.

Skiareál přijímá také instruktory lyžování či obsluhu do půjčoven lyží a snowboardů. Instruktoři si dle odborného vzdělání a praxe vydělávají od 150 až do 350 Kč za odučenou hodinu. Brigádníkům areál nabízí ubytování zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám