Hlavní obsah

Obchodní válka nabrala rekordních obrátek, varovala WTO

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země G20 zavedly podle Světové obchodní organizace (WTO) od poloviny května do poloviny října 40 nových obchodních omezení, která se dotkla obchodu v rekordním objemu 481 miliard dolarů (téměř 11 bilionů korun). Další eskalace obchodní války podle WTO představuje vážnou hrozbu, informovala agentura Reuters.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Šéf WTO Roberto Azevedo na tiskové konferenci v Ženevě

Článek

Nová omezení obchodu byla šestinásobně vyšší než v předchozím období a nejvyšší od roku 2012, kdy WTO začalo obchod G20 sledovat. „Tyto výsledky by měly vyvolat vážné obavy u vlád zemí G20 i celého mezinárodního společenství,“ uvedl šéf WTO Roberto Azevedo.

„Další eskalace (obchodní války) představuje skutečnou hrozbu. Pokud budeme pokračovat tímto směrem, zvýší se ekonomická rizika, včetně potenciálních dopadů na růst, zaměstnanost a vývoj spotřebitelských cen ve světě,“ dodal.

WTO podle něj dělá všechno pro uklidnění situace, ale pro dosažení řešení je potřeba politická vůle a iniciativa G20, jejíž lídři se sejdou v Argentině příští týden.

Obchodní válku do velké míry odstartovala politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, který už ve volební kampani slíbil chránit domácí trh a americká pracovní místa, i když někteří ekonomové upozorňovali, že ochranářská opatření mohou mít opačný efekt. Na zavádění cel a omezení obchodu v odvetě reagovaly další země a uskupení světa, jako například Čína, Kanada nebo Evropská unie.

G20 je skupina největší ekonomik světa představovaná ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 států a jednoho zástupce EU.

Reklama

Související články

Trumpova cla na auta by bolela i Česko

Americký prezident Donald Trump hrozí uvalením 25procentního cla na dovoz aut z EU. Podle ekonomů by opatření mohlo ohrozit necelého půl procenta českého HDP,...

Výběr článků

Načítám