Hlavní obsah

Prezident jmenoval Tomáše Holuba a Aleše Michla do rady ČNB

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval členy bankovní rady Aleše Michla a Tomáše Holuba. Ve funkci od příštího měsíce nahradí Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka. Prezident zároveň jmenoval viceguvernéry bankovní rady České národní banky (ČNB) členy bankovní rady Marka Moru a Tomáše Nidetzkého. Dosud tuto funkci zastávali právě Hampl a Tomšík.

Foto: archiv ČNB

Noví členové rady Tomáš Holub (vlevo) a Aleš Michl.

Článek

Tomáš Holub od roku 2004 působil v ČNB jako šéf měnové sekce ČNB. Je považován za příznivce měnových intervencí, které ČNB prováděla od listopadu 2013 do dubna 2017 s cílem oslabit korunu.

„Tomáš Holub by podporoval zvyšování sazeb dle současného modelového aparátu ČNB, který vyžaduje měnové podmínky dále utahovat, a to buď přes vyšší sazby, nebo silnější korunu. Pokud by koruna neposilovala dle předpokladů ČNB, hlas Tomáše Holuba pro růst sazeb je tak poměrně jistý,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Foto: archiv ČNB

O jmenování Michla se spekulovalo dlouho. Prezident informaci potvrdil v říjnu. „Já mám velmi rád jeho texty. Řadu z nich jsem studoval, řada z nich se mně líbí a mimo jiné má smysl pro humor,” nechal se slyšet. [celá zpráva]

„Aleš Michl se v minulosti vyjadřoval pro silnou korunu a kritizoval kurzový závazek,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Odhadujeme tak, že se zařadí spíš k jestřábům v bankovní radě. Se svým opatrným postojem k přijetí eura do bankovní rady zapadne,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám