Hlavní obsah

Česká zbrojovka vyrobila sto pistolí k výročí Československa

Právo, Aleš Fuksa

Jedinečnou edici legendárních pistolí CZ 75 představila v pátek Česká zbrojovka Uherský Brod. U příležitosti stého výročí vzniku Československé republiky uvádí na trh limitovanou edici pistolí CZ 75 Republika.

Foto: CZ UB

Závěr pistole CZ 75 zdobí nápisy v retro písmu.

Článek

„Tvoří ji pouhých sto exemplářů, z nichž každý je opatřen špičkovým rukodělným zdobením s motivy československých státních symbolů a unikátním výrobním číslem,“ přiblížil viceprezident České zbrojovky Radek Hauerland. Uherskobrodská zbrojovka se tak snažila najít důstojný způsob, jak letošní sté výročí ČSR připomenout a oslavit.

Základ edice CZ 75 Republika tvoří celoocelový SA/DA model CZ 75 B ráže 9 mm Luger. Povrchová úprava rámu a závěru je provedena černěním a leštěná na vysoký lesk. Na vysoký lesk je leštěna i hlaveň.

Foto: CZ UB

Pistole CZ 75 Republika je uložena v dřevěném pouzdru.

„Kontury rámu a závěru jsou zvýrazněny zdobnou linkou vytvořenou inkrustací 24karátového zlata,“ doplnil Hauerland. Do takto vymezených ploch byly umístěny rytiny s motivem lipové ratolesti. Týká se to také přední a zadní části rukojeti, kde rytina nahradila obvyklé vertikální zdrsnění pro jistější úchop. Zlatá linka a plastická rytina lipové ratolesti zdobí rovněž dno patky zásobníku.

Čtyřiadvacetikarátové zlato zbrojovka také použila na pozlacení ovládacích prvků – spouště, kohoutu, záchytu závěru, zádržky zásobníku a hmatníku manuální pojistky. „Jedinečný je malý znak Československé republiky z let 1920 až 1938. Ten je věrně zhotoven ze zlata, což stvrzuje puncovní značka, a vsazen do pravého boku rámu mezi osy pojistky a záchytu závěru,“ poznamenal viceprezident.

Foto: CZ UB

Pistole CZ 75 Republika

Levou stranu závěru zdobí vypálené popisy v retro písmu „Pravda vítězí“ a CZ 75 Republika. Na obvyklé místě nechybí tradiční ochranná známka České zbrojovky a určení ráže zbraně. Na rámu nechybí ani unikátní výrobní číslo v rozsahu CSR-1918 až CSR-2018.

Každý exemplář pistole je uložen v originální kazetě vyrobené ze tří druhů dřev. Víko zdobí plastická řezba lipové ratolesti, která obklopuje československý velký státní znak z období první republiky. Pistole je usazena do mikroplyšového, tmavě červeného polstrování a do víka je zapaspartován portrét první československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka doplněný velkým státním znakem republiky Československa na ručním papíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám