Hlavní obsah

Růst ekonomiky zpomalil

Aktualizováno

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta a mezičtvrtletní na 0,4 procenta, informoval v předběžném odhadu ČSÚ. Analytici to označili za zklamání.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

K růstu HDP podle statistiků nejvíce přispěly společně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Dařilo se většině odvětví hospodářství, k růstu přispělo hlavně stavebnictví, obchod a doprava.

Analytici ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně 0,7 procenta.

„Výsledek výrazně zaostal za očekáváním ČNB, která předpokládala, že ekonomika naopak zrychlí na 2,7 procenta. Na druhou stranu toto číslo potvrzuje náš předpoklad, že české hospodářství narazilo na hranice svého růstu. Nedostává se zaměstnanců a prostor pro další expanzi tuzemských firem navíc začíná limitovat slábnoucí zahraniční poptávka,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Německo brzdí

Zatímco v minulých letech byl tak hlavním přispěvatelem růstu tuzemské ekonomiky zpracovatelský průmysl, v letošním roce se motor růstu přesouvá ke službám.

„Uvedený vývoj očekáváme i ve zbytku roku a situace patrně setrvá i v příštím roce, jelikož dosavadní motor průmyslu – automobilový sektor – letos vyčerpal prostor dalšího dvouciferného růstu, kterého jsme byli svědky v posledních čtyřech letech,” uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Na automobilový průmysl podle něj může mít negativní dopad také ochlazování ekonomiky Německa. Podle ve středu zveřejněných čísel německá ekonomika ve třetím čtvrtletím klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. Zaznamenala tak první mezičtvrtletní pokles od prvního čtvrtletí 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám