Hlavní obsah

Koruna slábne. Dolar je už za 23, euro téměř za 26

Česká měna v pondělí oslabila k dolaru až na hodnotu 23,10 koruny za dolar, kde byla naposledy loni v červnu. Koruna ztrácí také vůči euru, kurz se přibližuje k 26 korunám za euro. Vyplývá to z údajů webu Patria Online.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

„Za oslabením koruny vůči euru stojí pokračující horší nálada na finančních trzích, a to i s ohledem na zpomalení hospodářského růstu v eurozóně a nejistotu ohledně vývoje kolem italského státního rozpočtu na příští rok,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle něj za oslabením tuzemské měny stojí téměř výhradně vnější faktory, což je zjevné ze skutečnosti, že koruně na začátku listopadu nepomohlo zvýšení úrokových sazeb ČNB. Podobně jako koruna oslabují i další regionální měny, polský zlotý a maďarský forint.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Dolaru se v pondělí na světových trzích daří. „Zatímco akciová Čína dokázala v úvodu týdne růst, vstup evropských trhů na scénu nijak zářivý není. Hlavní indexy padají a sledujeme přesun poptávky do bezpečných dluhopisů. Dolar z této situace profituje jak na páru s eurem, tak librou,” komentoval vývoj ve světě analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Koruna podle něj zůstává pod lehkým tlakem a možná se opět dotkne 26 Kč za euro.

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler upozornil, že euro se v pondělí vůči dolaru dostalo na nová minima za více než rok. „Na euro doléhá politická nejistota spojená s brexitem a obavami z ekonomického zpomalení eurozóny, jelikož se očekává, že tento týden zveřejněné hodnoty o vývoji německé ekonomiky přinesou informaci o tom, že největší ekonomika EU mezičtvrtletně poklesla,” komentoval.

Ve směnárnách se společná evropská měna prodává za více než 26 korun a dolar zhruba za 23,20 koruny.

Česká národní banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,60 koruny za euro a příští rok posílí na průměrných 24,70 koruny za euro.

Reklama

Související články

Rusnok: Buďme na korunu hrdí

Važme si české koruny, v časové řadě je pevnou stabilní měnou, řekl guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo....

Výběr článků

Načítám