Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o tři procenta, odhaduje Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika letos poroste o tři procenta, a zpomalí tak svůj růst ze 4,3 procenta v loňském roce. Vyplývá to z podzimní makroekonomické předpovědi Evropské komise, která potvrdila svůj letní odhad.

Foto: Martin Havelka

Očekáváný růst HDP zemí EU v roce 2019

Článek

Pro příští rok zopakovala Komise odhad růstu českého HDP o 2,9 procenta, pro rok 2020 odhaduje růst české ekonomiky na 2,6 procenta.

Hlavním motorem růstu hrubého domácího produktu (HDP) bude domácí poptávka. Riziko představuje nedostatek pracovních sil a závislost na vnějších faktorech. Míra inflace by se měla postupně ustálit na dvouprocentním inflačním cíli.

Spotřebitelskou důvěru podporuje nárůst mezd, platů a důchodů, přičemž rostoucí platy ve státní sféře a vyšší důchody zvyšují i veřejné výdaje, uvedla na adresu tuzemské ekonomiky EK. Negativně přispívá k meziročnímu růstu HDP vývoz, právě i díky růstu reálných mezd. Komise dále odhaduje po letošním vrcholu zpomalení růstu investic v Česku.

Nejrychleji roste Irsko

Pro celou EU prognóza letos očekává růst HDP o 2,2 procenta. Rychleji než Česko rostou například ekonomiky Slovenska či Polska. Vůbec nejrychleji ze zemí EU má letos růst Irsko, skoro o osm procent.

Mezi riziky, které by mohly růst ohrozit, jmenuje napětí v obchodních vztazích kvůli sporům USA s Čínou a pochybnosti o finanční stabilitě bank, na které se mohou přenést potíže některých vysoce zadlužených členských zemí Unie. Zmínila přitom i problémy veřejných financí Itálie, jejíž návrh rozpočtu pro příští rok porušuje pravidla EU.

Evropská komise prognózu zveřejnila pro 27 zemí EU. Kvůli brexitu do průměru už nezahrnuje Velkou Británii, i když odhad růstu HDP království pro nejbližší roky v přehledu zveřejnila. Letos čeká růst o 1,3 procenta a příští rok o desetinu procentního bodu méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám